Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aanvraag crematie door 2 opdrachtgevers

16 november 2002

Vraag nummer: 1557 (oude nummer: 1921)

Thu Dec 20 18:02:02 2001

Kan een crematieaanvraag door twee mensen gedaan worden?
Achterliggende gedachte is het voorkomen van problemen wie de zeggenschap krijgt over de as en dus de zeggenschap heeft over de asbestemming. Men kan dan onmiddellijk de asresten in tweeen delen en elk kan dan de eigen asbestemming bepalen.

Vraagsteller: Frits Spierings Helmond


Antwoord:

Geachte heer Spierings,
Een interessante vraag, die u stelt. De zeggenschap over de as krijgt de persoon die het verlof tot crematie aanvraagt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand (abs). Dat doet bijna niemand persoonlijk. Het is een taak die men in de regel graag overlaat aan de uitvaartverzorger. Het komt er dan op neer dat de persoon die de uitvaartverzorger opdracht geeft om de uitvaart te regelen en als onderdeel daarvan het verlof bij de abs te vragen, de persoon is die het bij de asbestemming voor het zeggen heeft. Omdat het regelen van een uitvaart meestal één geheel is, waar 1 nabestaande letterlijk en figuurlijk voor tekent, kun je dus meestal zeggen dat de persoon die opdracht geeft voor de crematie (en het verlof dat er voor nodig is), de zeggenschap over de as krijgt. In theorie zou het best zo kunnen zijn dat zoon Jan bij de uitvaartverzorger opdracht geeft voor alleen het regelen van de formaliteiten, waaronder het verlof van de abs, en dat dochter Marie voor andere onderdelen, zoals de koffietafel en de crematie opdracht geeft, maar in de praktijk komt dat niet voor.
De abs zal maar 1 verlof aan 1 persoon afgeven. Die ene persoon kan de uitvaartverzorger zijn. Als hij 2 opdrachtgevers heeft, die samen op zijn opdrachtformulier staan en dat samen tekenen, zijn er inderdaad 2 personen die aanspraak kunnen maken op zeggenschap over de as.
Maar als er 2 opdrachtgevers zijn, is daarmee is nog niet gezegd dat de asresten in tweeën worden gedeeld. Als de een zegt 'verdelen' en de ander zegt 'niet verdelen', hebben beiden evenveel recht van spreken. Dan heb je nog een patstelling. Als beiden zeggen dat ze tweederde deel van de as wensen te krijgen, is dat ook feitelijk niet uitvoerbaar. Maar geen van beiden hoeft genoegen te nemen met de helft; ieder heeft zeggenschap over het geheel.
Nu kun je die situatie voor zijn, door op het opdrachtformulier voor de uitvaart direct duidelijk op te nemen dat beide opdrachtgevers de as in tweeën willen delen. Dan namelijk, op dat moment, leggen ze al een deel van de asbestemming vast en kan de ander zich er op beroepen, als de een het later toch anders wil. Uw idee is dus best inventief en kan een oplossing bieden, maar alleen door het direct vastleggen van de gehele afspraak.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder