Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie is rechthebbende van de urn die al 10 jaar in de urnenmuur staat?

24 september 2020

Vraag nummer: 61603

Beste meneer Van der Putten,

Een van de ouders van twee minderjarige kinderen is jaren geleden al overleden. De kinderen waren enig erfgenaam en iemand (niet de langstlevende ouder) is als executeur en tevens bewindvoerder benoemd van de nalatenschap. In het testament is aangegeven dat de executeur de crematie zal verzorgen. Inmiddels is de executele geƫindigd en ook het bewind, want de kinderen zijn meerderjarig. Wie is nu de rechthebbende van de urn? Is dat de executeur, die de crematie heeft geregeld en namens de erfgenamen de urn heeft bijgezet? Of zijn dat de kinderen, die nu meerderjarig zijn, automatisch? De rechthebbende moet namelijk toestemming geven voor verwijdering van de urn (artikel 63 lid 2 Wet lijkbezorging). Lid 1 van dat artikel en artikel 59 lid 2 onder c spreekt van de nabestaande door wie of namens wie de opdracht tot crematie is gedaan, de urn ter beschikking wordt gesteld. Zijn de erfgenamen dan nu rechthebbende en de hiervoor bedoelde nabestaande, nu de executeur alleen maar namens de erfgenamen die opdracht tot crematie en bijzetting van de urn heeft gegeven? Of is bijvoorbeeld de naam die in het register staat doorslaggevend (artikel 50 en 65)? Ik hoor graag van u, want ik kom er niet uit!

Antwoord:

Geachte heer,

Juridisch is het vrij eenvoudig. Voor de nis in de muur is een overeenkomst afgesloten. De persoon op wiens naam die overeenkomst staat is de rechthebbende, die daardoor ook zeggenschap heeft over de urn in de nis.

Die kan:
- de huur van de nis niet verlengen, als de huur nu afloopt;
- de huur wel verlengen, als de huur nu afloopt;
- de huur overdragen aan een van de kinderen.

Het bepaalde in artikel 63 lid 1 gaat eigenlijk niet over een asbus die 10 jaar in een urnenmuur heeft gestaan. Maar het gaat primair om as die na de crematie tijdelijk voor een of een paar maanden in een zogenaamde algemene nis is geplaatst, in afwachting van een definitieve bestemming. Daarom bevat het eerste lid ook nog niet de term 'rechthebbende'.

Als de asbus nu in een 'gewone' nis staat, kan de persoon op wiens naam de nis staat, de begraafplaats of het crematorium vragen om de nis op naam van een van de kinderen te zetten of om de asbus af te geven aan een van de kinderen.
Omdat de persoon die de crematie en andere zaken zoals de huur van de nis regelde, dat eigenlijk in opdracht van de minderjarige erfgenamen deed, mag je verwachten dat die persoon aan de overdracht mee zal werken.

Je kunt niet zeggen 'die persoon was slechts executeur, de as komt nu de erfgenamen toe'. De persoon moet opdracht geven. Als die persoon weigert om daar aan mee te werken, is er een andere situatie en krijg je de vraag 'waarom' en 'wat kun je daar aan doen'. Maar dat schrijft u nog niet.

Artikel 59 lid 2 gaat over de situatie kort na de crematie. Niet na 10 jaar plaatsing in een nis.

Artikel 63 lid 2 gaat wel over de situatie die u beschrijft.

Misschien is het zo dat de huur nu na 10 jaar afloopt. Als de rechthebbende de huur niet wil voortzetten, kan een van de kinderen dat doen. Of kunnen de kinderen als direct belanghebbenden de afgifte van de urn vragen. Anders zou de as door de houder van de begraafplaats of het crematorium geruimd (= verstrooid) worden.

De kinderen kunnen de as niet zonder meer opeisen, als sprake is van een nog doorlopend huurcontract.

U hebt een onjuist beeld van de namen die in het register van artikel 50 en artikel 65 staan. Dat is niet de naam van een rechthebbende, maar de naam van de overledene. De naam van de overledene is openbaar; de naam van de rechthebbende niet (zonder meer).

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Bijzetten en verwijderen asbus'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder