Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overname rechten op urn


31 oktober 2007

Vraag nummer: 5025  (oude nummer: 9829)

De termijn van plaatsing van de urn met de as van mijn moeder in het colombarium van de Gemeentelijke Begraafplaats te X eindigt op 14-11-2007. Mijn broer, wonend in Indonesië, heeft de rechten op de urn. Hij zal wellicht het grafrecht niet willen continueren, noch het recht aan mij willen overdragen. De beheerder zegt, dat zonder de toestemming van mijn broer het recht niet kan overgaan op mij. De urn zal worden 'binnengehaald' en na 20 jaar ter beschikking van belanghebbenden worden gesteld.
Hoe kan ik na 14-11-2007 het recht verkrijgen zonder mede- werking van mijn broer?

Antwoord:

Geachte heer,

Als uw broer de huur (wat ook een soort grafrecht is) van de nis in het columbarium niet continueert, zonder aan te geven wat er met de as verder moet gebeuren, dan vervalt alles aan de gemeente. De gemeente mag volgens huidige wettelijk voorschrift de asbus niet binnen 20 jaar ruimen en moet de urn dus bewaren tot die termijn om is.
Als de rechthebbende van de nis afstand van de nis (en de urn) heeft gedaan, zie ik geen enkele reden waarom de urn door de gemeente niet aan een belanghebbende ter beschikking kan worden gesteld die een nieuwe huurtermijn in dezelfde of een andere nis kan doen ingaan. Ik zie geen enkele reden waarom een crematorium daarmee zou moeten wachten tot 20 jaar na de crematie verstreken zijn. De beschikkingsmacht van de gemeente vóór of ná de dag 20 jaar na de crematie is niet anders; het enige verschil is dat men na 20 jaar de asbus mag ruimen. Maar men kan elke dag de asbus aan een andere nabestaande geven.

Als de band tussen u en uw broer niet erg hartelijk is, zoals ik uit uw verhaal proef, dan is het bijna gevaarlijk om hem te vragen of hij de urn en de nis aan u wil overdragen. Hij zou mogelijk op de idee kunnen worden gebracht om opdracht te geven om de as te verstrooien. Hij mag zo'n opdracht nog geven zolang hij rechthebbende is, dus tot 14 november. Ná die datum heeft hij geen rechten meer en dus niets meer te zeggen.
Ik zou uw broer niets vragen, als ik u was, maar het crematorium vragen om de asbus aan u ter beschikking te stellen.

Er is een grote parallel met de overboeking van grafrechten op gewone graven, nadat een rechthebbende er afstand van heeft gedaan. Dan kan iedereen met een redelijk belang om heruitgifte van dat graf vragen.
Ik weet toevallig dat in de betreffende gemeente X zo'n kleine tien jaar geleden, in of rond 1999, een bezwaarschriftenprocedure speelde in een vergelijkbaar geval. Een moeder wilde het graf van haar man niet verlengen, maar óók niet aan een dochter overdragen. Toen heeft men de termijn laten verlopen. De gemeente wilde het graf na afloop van de huur aanvankelijk niet aan de dochter uitgeven, maar de bezwaarschriftenprocedure gaf een andere uitkomst en de gemeente herzag haar beslissing. Dat lijkt mij een gunstig voorbeeld voor u.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >