Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten voor bewaren van asbus

29 november 2002

Vraag nummer: 1741 (oude nummer: 2108)

Wed Mar 28 21:48:17 2001

wat zijn de kosten voor een urn om deze te laten staan?
wij hebben begrepen dat de urn een half jaar mag blijven staan maar na deze tijd zijn daar kosten aan verbonden en gelden hiervoor ook regels?

Antwoord:

Wed Mar 28 23:17:41 2001

Geachte heer of mevrouw,

Na een crematie geeft een crematorium de familie enige bedenktijd om te bezien wat er met een asbus moet gebeuren. Wettelijk mag een crematorium een asbus niet binnen een maand na de crematie afgeven (Justitie moet, als daar aanleiding toe is, de kans krijgen om in het kader van een strafrechtelijk onderzoek de as te laten onderzoeken). De kosten van het in bewaring houden van de eerste maand maakt daarom eigenlijk onderdeel uit van de crematie en wordt niet extra berekend. De meeste crematoria geven de familie een langere termijn, een half jaar of zelfs een jaar, zonder bewaarkosten te berekenen.

Binnen dat jaar moet de as een bestemming krijgen. De eerste termijn (een maand - een jaar) wordt de as bewaard in de 'algemene nis'. Dat is een ruimte in het crematorium dat een heleboel schappen en erg veel asbussen die op een bestemming wachten. In die ruimte mag in de regel geen publiek komen. Daar zijn allemaal geen wettelijke regels voor, maar dat is een algemeen gangbare praktijk.

Als de asbus na een tijdje op verzoek van de familie elders wordt bewaard, bijvoorbeeld in een columbarium van het crematorium of van een begraafplaats, worden kosten gerekend. Bewaarkosten worden ook gerekend wanneer de familie niet binnen een jaar een beslissing neemt. Bewaarkosten in het columbarium van een crematorium komen gemiddeld op zo'n fl. 90,- tot fl. 125,- per jaar.
Begraafplaatsen hanteren vergelijkbare tarieven. Als een asbus wordt bijgezet in een graf, worden de normale grafkosten gerekend. Veel begraafplaatsen kennen echter ook speciale kleine urnengraven.

In het vaststellen van hun tarieven zijn crematoria en begraafplaatsen vrij. De tarieven van crematoria ontlopen elkaar niet veel. Dat is ook niet zo gek, want de exploitatiekosten van crematoria ontlopen elkaar ook niet erg veel (op enkele uitzonderingen na). Bij begraafplaatsen kunnen de kosten wel erg uiteen lopen. Dat komt vooral door de aanleg en onderhoudskosten van de begraafplaats. Een wat grotere gemeentelijke begraafplaats die enkele tuinlieden in vaste dienst heeft is natuurlijk wat duurder dan een kleine kerkelijke begraafplaats, waar af en toe een ploegje vrijwilligers de schoffel hanteert maar waar geen uitgebreide en in onderhoud dure groenvoorzieningen zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 maart 2001

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder