Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Einde contract urnenmuur en toch betalen?

20 april 2011

Vraag nummer: 24643 (oude nummer: 16644)

Hallo,
mijn vader is 15 jaar geleden overleden en een jaar later op zijn verjaardag in de urnenmuur geplaatst. Nu zijn de kosten voor mijn moeder niet meer op te brengen en ze wil ook niet hebben dat wij hier aan mee betalen dus wil ze geen verlenging meer maar nu zegt de gemeente dat ze evengoed bijna 100 euro moet betalen om de urn terug te krijgen, is dit normaal.
Mijn eerste reactie was dat ik hem dan zelf wel uit die muur haal omdat ik dit pure oplichting vind maar ja ik weet ook dat dit niet zo maar mag.
Op deze manier kan onze oudere generatie toch nooit een graf of urnenmuur blijven betalen wat kunnen we hier aan doen zodat mijn moeder het as van mijn vader terugkrijgt??

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De tarieven voor de urnenmuur worden vastgesteld door de gemeenteraad. Als u dit tarief te hoog vindt, kunt u een brief aan de gemeenteraad schrijven of zelf raadsleden benaderen.

Ik vind het eerlijk gezegd ook een fors bedrag. Ik kan me wel voorstellen dat de houder van een begraafplaats er geld voor vraagt, want het verwijderen van de asbus kost werktijd van personeel en dus geld. Misschien staat de bus in een nis achter een plaat, die zorgvuldig moet worden verwijderd om de muur niet te beschadigen. Dan zit er nog een stukje administratie aan vast. De gemeente heeft de wettelijk verplichte taak om alles rond de begraafplaats te administeren, ook als een asbus uit de urnenmuur wordt gehaald en wat er dan mee gebeurt (afgeven aan familie; dat zal men waarschijnlijk ook willen controleren door legitimatie en eventueel een machtiging van uw moeder). Kortom, men heeft er wel een beetje werk aan. Maar waarschijnlijk slaat men ook een deel van de algemene kosten van de begraafplaats in dit tarief om. De meeste gemeenten leggen zwaar geld bij bij de exploitatie van hun begraafplaatsen. Dekkingsgraden van 40 tot 60% zijn niet ongewoon. Ofwel, op 100.000,- jaarlijkse lasten hebben veel gemeenten slechts 40.000,- tot 60,000,- inkomsten. Begraafplaatsen zijn nu eenmaal duur in onderhoud.
Dat verklaart misschien de hoogte van het bedrag, maar het neemt niet weg dat het duur is.

Maar, nogmaals, u kunt een brief aan de gemeenteraad schrijven of zelf raadsleden benaderen, om dit punt aan de orde te stellen. Klagen bij ambtenaren heeft weinig zin; die kunnen er niets aan doen. Het zijn de raadsleden die jaarlijks de kosten vaststellen.

Tot slot - maar dat voelde u zelf ook wel aan: het zelf weghalen van een asbus uit een urnenmuur is grafschennis en dus strafbaar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder