Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus bij vriendin ipv bijzetten begraafplaats


4 december 2005

Vraag nummer: 4153  (oude nummer: 6995)

Geachte heer,

Mijn vader is september 2005 overleden.
Nu is er na het overlijden van mijn vader het een en ander gruwelijk fout gegaan en we weten als familie eigenlijk niet wat onze rechten in deze zijn. Het zit nl. zo:

Mijn vader, is sinds 21 jaar gescheiden van mijn moeder.
Nu heeft hij de laatste 15 jaar een vriendin gehad en daar beginnen nu na zijn overlijden de problemen.

Probleem:
In overeenstemming met zijn vriendin (opdrachtgever, door een handtekening bij de Dela) hebben wij, mijn vader is gecremeerd, een begraafplaats uitgezocht, een plaats gereserveerd en een grafsteen laten maken.
Vlak voordat wij, samen met zijn vriendin, de urn zouden gaan halen bij het crematorium, heeft zij gebeld dat zij het toch niet door wilde laten gaan en de urn bij haar thuis wilde bewaren.
Wij hebben hierdoor alles moeten afblazen wat er reeds geregeld was met alle gevolgen van dien.
Hierdoor hebben wij het crematorium gebeld en de Dela met het verzoek de Urn tijdelijk niet uit te geven, hetgeen ons recht is als wettelijke erfgenamen, echter hetgeen niet echt prettig was voor ons rouwproces.
Vraag: Is het zomaar mogelijk dat een opdrachtgever, want zo wordt de vriendin van mijn vader gezien door die ene handtekening door de Dela, zomaar kan beslissen over de Urn van mijn vader, tegen de wil van alle erfgenamen in????

Is er geen andere mogelijkheid voor ons, buiten het feit dat wij jarenlang zouden moeten gaan procederen volgens de Dela, aangezien wij ons als echte bloedverwanten, en wettelijke erfgenamen, met name door de Dela uitvaartverzekering, op een zijspoor voelen gezet. Hebben wij dan door die ene handtekening, die geplaatst is door zijn vriendin, terwijl wij nog in diepe rouw waren, geen enkele recht meer om te beslissen over het lot van de urn van mijn vader?

U begrijpt, dat wij het spoor, door dit conflict, volledig kwijt zijn en door toedoen van de min of meer kwade bedoelingen van de vriendin van mijn vader nu nog steeds niet met ons rouwproces kunnen beginnen.

Ik weet dat het een hele kluif is, maar wij weten eigenlijk ook niet meer tot wie wij ons kunnen richten. En we weten zeker dat het nog lang niet voorbij is.

Overigens hebben wij door de notaris een akte van erfrecht laten opmaken en hebben wij benificiar aanvaard.

Wij hopen dat u enig licht kan laten schijnen over deze voor ons toch wel vervelende zaak.

Alvast hartelijk dank voor het lezen van deze vraag en we hopen dat u er een reactie op kunt geven.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is juridisch een hele simpele zaak. De persoon die voor de crematie heeft getekend, de opdrachtgever, heeft de zeggenschap over de asbus. Dat is wettelijk zo geregeld in artikel 18, eerste en tweede lid, Wet op de lijkbezorging.
Alleen als de nabestaanden heel erg hard aan kunnen tonen dat hun vader dit niet gewild zou hebben, hebben zij een punt. Maar dan moet er bijna zoiets als een testament of codicil zijn, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Daar spreekt u niet over, dus het zal er niet zijn.

De kinderen klagen dan wel geen zeggenschap meer te hebben, maar als de overledene en zijn vriendin 15 jaar bevriend waren, en wellicht samenwoonden, dan is dat ook niet niks. In het algemeen neemt de wetgever trouwens ook aan dat de band tussen een overledene en zijn levenspartner sterker en belangrijker is dan die van een overledene en zijn kinderen. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Het is inderdaad soms relatief toeval wie een handtekening zet voor een crematie. Maar behalve dat het lusten heeft (zeggenschap over de as) heeft het ook lasten. Wie de handtekening zet voor de crematie verplicht zich immers ook tot betaling. Dat deed die vriendin toch maar mooi. Als er een verzekering was, had kunnen blijken dat die onvoldoende was. De kinderen hebben de erfenis beneficiair aanvaard en daarmee ook financiƫle verantwoordelijkheid een beetje van zich al geschoven.

De wettelijke erfgenamen hebben geen recht om de asbus bij het crematorium vast te laten houden. Dat kan soms enkele weken als duidelijk is dat een advocaat een kort geding voorbereidt, maar anders niet. Dela gaat in de fout als zij de asbus niet aan de vriendin zou afgeven, alleen omdat de erfgenamen het niet willen.

Veel vergelijkbare vragen, enkele tientallen, zijn behandeld in de adviesrubriek www.uitvaart.nl/jurist, categorie Cremeren en rubriek Keuzes en zeggenschap over as.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >