Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onenigheid verstrooien as vader

22 juni 2009

Vraag nummer: 6652 (oude nummer: 13285)

Mijn man zijn vader is vorig jaar overleden. Hij heeft twee zonen en 1 geadopteerde dochter, welke bij overlijden bij hem woonde. Zij heeft getekend, in aanwezigheid van mijn man voor de crematie. Wij hebben alles gedaan, geregeld voor haar. Vader was onderverzekerd voor zijn crematie. 1800 euro was er tekort, De aangenomen dochter heeft de rekening achtergehouden. Nu hebben wij deze uiteindelijk toch gekregen, na meer na 6 maanden, en hebben gezegd dat we de rekening door drie delen.
Nu het probleem, mijn man wil heel graag vader uitstrooien in onze buurt, helemaal daar hij zijn vader een groot deel van zijn leven heeft moeten missen en sinds een paar maanden voor zijn dood weer contact had. De aangenomen dochter weigert dit. Zij is opdrachtgever en het uitvaartcentrum zegt dat alleen zij hem op mag halen. Wij zijn nu bang dat ze hem ergens uitstrooit zonder dat mijn man dit weet of op de hoogte hiervan wordt gesteld. Hij heeft, als echte en oudste zoon, toch ook rechten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, een kind heeft niet per definitie rechten. Vaak is er tussen nabestaanden onenigheid over van alles en nog wat rond een uitvaart. Daarom heeft de wetgever het zo geregeld dat 1 persoon de knoop kan doorhakken. In sommige gevallen zou anders iemand nog na maanden na het overlijden niet begraven of gecremeerd zijn. Elke uitvaartondernemer kan schrijnende verhalen over onmin tussen nabestaanden vertellen.

Een aangenomen kind heeft op zich even veel of even weinig rechten als een natuurlijk kind. Het gaat er om wie de verantwoordelijkheid voor de uitvaart en de asbestemming nam door voor de uitvaart te tekenen.

Er zijn twee mogelijkheden: of men komt door minnelijk overleg tot overeenstemming, of men laat het op een rechtszaak aankomen. Dat laatste is niet aan te bevelen. Het kost bakken met geld (u moet al snel aan bedragen rond de 5.000,- euro denken), het is zenuwslopend en er is geen garantie op succes.

De aangenomen dochter heeft het in dit geval inderdaad voor het zeggen.
Dat besloten is om de rekening van de resterende kosten door 3 te delen, geeft aan dat er ondanks alles door alle partijen bereidheid is zich redelijk op te stellen.
Dat is een goed uitgangspunt om ook over de as samen overeenstemming te bereiken.
Een oplossing zou kunnen zijn om de as te verdelen, zodat iedereen zijn deel zou kunnen verstrooien waar hij wil.
Een andere mogelijkheid is om een mediator in te schakelen. Een mediator kan in een of twee gesprekken met betrokkenen soms een oplossing los weken, waar iedereen vrede mee kan hebben. Zie bijvoorbeeld http://www.mediator.nl/ of zoek een mediator bij u in de buurt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder