Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onenigheid kinderen as verstrooiing moeder


21 september 2005

Vraag nummer: 4037  (oude nummer: 6496)

Mijn oudste broer is opdrachtgever en verkiest om het as in een nis te plaatsen. De wens van mijn moeder (hindoe) is om haar as in zee te strooien. Mijn broer weigerd de wens van mijn moeder (persoonlijke antipathie, dus ruzie in de tent) De rest van de broers en zus willen toch de wens van moeder in vervulling laten gaan. Vraag wat te doen???

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik kan u moeilijk van advies dienen, want in dit soort gevoelige kwesties kan iemand die de personen niet kent, bijna geen advies geven. Althans in de eerste fase. U moet proberen er minnelijk uit te komen. Misschien afspreken om de zaak even te laten rusten. Als de as in een nis wordt geplaatst, is er geen acuut probleem. Dat zou het alleen andersom zijn, als de oudste broer de as zou willen verstrooien en moeder de as wilde bewaren. Dan is er haast en kom je, als geen oplossing in zicht is, al snel bij een kort geding. Maar een rechtszaak verpest familieverhoudingen voor vele jaren, u moet dat alleen als laatste redmiddel doen.

Ik zou de zaak even laten rusten. Een paar maanden of zo. Wellicht dat als de druk er af is en hij nadenkt, uw broer zelf op andere gedachten komt. Als dat niet zo is, kunnen wellicht anderen bemiddelen. Oom of tante of een geestelijke.

Als niets helpt, dan is het inschakelen van een advocaat de enige optie. De wens van moeder moet worden uitgevoerd. De opdrachtgever van de crematie beslist, maar - en dat is heel belangrgijk - hij moet de wens van de overledene volgen. Dat staat letterlijk in de wet en de rechter neemt dat altijd als uitgangspunt. Dat is dus een gebopnden beslissing; de opdrachtgever mag niet zijn eigen wens uitvoeren, maar die van de overledene. Alleen als geen enkele wens van de overledene bekend is of waarschijnlijk is, mag de opdrachtgever zijn eigen ideeën volgen.
Als de kinderen (behalve de oudste broer) kunnen verklaren bij de rechter dat dit moeders wens is en het stemt ook nog overeen met religieuze tradities, dan zie ik niet dat de rechter anders beslist, in een zaak als deze. Al dit soort rechtszaken eindigt zo. Veel van die zaken zijn opgenomen in het uitgebreide jurisprudentiekatern van de bundel Thematisch Handboek Lijkbezorging (uitgave SDU/Vermande), daar kunt u uw advocaat dan op wijzen.

Zie ook vergelijkbare vragen in de sub-rubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >