Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Niet aanwezig bij as-uitstrooiing broer

20 februari 2009

Vraag nummer: 6195 (oude nummer: 12370)

Mijn broer is na zijn overlijden gecremeerd en deze week uitgestrooid. Van zijn dochter (35jr.) zoon (31jr) mocht ik NIET bij de asuitstrooiing zijn. Ik heb alles gedaan voor mijn gescheiden broer tot op het laatst toe zijn vakantie verzorgd, (hij is op vakantie overleden onverwachts 61jr.) we hadden wekelijks contact en ik heb hem nooit laten vallen.
Dit in tegenstelling tot zijn kinderen die hem meeste tijd links hebben laten liggen maar nu met zijn dood kwamen ze te laat tot inkeer. Zijn kinderen hebben mij kwalijk genomen dat ik hun vroeg of ze bij leven dan ook eens hun vader met kerst in huis wilde nemen etc.. Ik mocht dit dus niet vragen van hen en daarna wilden ze (bij leven van mijn broer) niets meer met mij te maken hebben. Omwille van de andere aanwezigen ben ik weg gebleven want ik wilde niet de rust verstoren tijdens de ceremonie. Ik ben een dag later naar de plek gegaan en heb er mijn eigen afscheid gedaan. Maar ik was er kapot van.

Nu is het te laat, de as is uitgestrooid, maar mogen de kinderen mij wettelijk verbieden om bij de asuitstrooing van mijn eigen broer aanwezig te zijn?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is duidelijk dat dit een erg droevige situatie is, die u aangrijpt.

Juridisch is het zo dat de persoon die een uitvaartdienst, rouwplechtig of een ceremonie voor een verstrooiing regelt, zelf mag bepalen wie hij daar bij wil hebben en wie niet. Net als bij een bruiloft of een andere familie-aangelegenheid.
En ja, dat is soms onterecht en onrechtvaardig. De uitvaart en een ceremonie zijn er immers niet voor het organiserende deel van de familie, maar voor de overledene. Die moet - om het plechtig te zeggen - eer worden bewezen.

Maar je kunt er eigenlijk niets aan doen. Soms wordt naaste familie uitgesloten van een uitvaart. In de (weinige) rechtszaken die over dit soort situatie bekend zijn, is dan vaak door de rechter besloten dat die familie voorafgaand aan de uitvaart een uur of een half uur zelf afscheid mag nemen in het rouwcentrum. Het is zinloos om te bepalen dat mensen dan toch bij een uitvaart mogen zijn, omdat openlijke ruzie tijdens de uitvaart een situatie is die de overledene onwaardig is. Bij een verstrooiing kun je moeilijk regelen dat iemand apart bij een beetje verstrooiing aanwezig is.

U hebt er wijs aan gedaan om omwille van de andere aanwezigen weg te blijven bij de ceremonie. En ook om een dag later op uw eigen wijze afscheid te nemen.
Dat maakt het natuurlijk niet minder pijnlijk.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek Overige onderwerpen > Uitvaartplechtigheid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder