Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan broer asverstrooiing tegenhouden?


3 april 2016

Vraag nummer: 45740

Mijn vader is 20 jaar geleden gecremeerd, mijn moeder 6 jaar. De asbussen zijn begraven in een gewoon graf. Op verzoek van mijn moeder (niet vastgelegd) wil ik (dochter) nu de huur van het graf opheffen en de as verstrooiien. Mijn broer die in het buitenland woont (en noch bij de crematie van mijn vader noch bij die van mijn moeder aanwezig was) en niet van plan is naar Nederland terug te keren, heeft mij bij het overlijden van mijn moeder gemachtigd tot de notariele afwikkeling van de nalatenschap. Hij is nu tegen het opheffen van de grafhuur en de verstrooiing van de as. Kan ik desondanks aan de wil van mijn moeder voldoen of heeft mijn broer juridisch het recht dit tegen te houden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Alles kan. Maar niet alles kan makkelijk.

U kunt zonder meer de huur van het graf opheffen, als u de rechthebbende van het graf bent. Ook zonder de huur al op te zeggen kunt u de asbussen uit het graf laten opgraven en de as verstrooien. U kan het als rechthebbende gewoon meteen doen; u hebt niet de toestemming van uw broer of anderen nodig.

Kan uw broer het tegenhouden? Allen als hij u weet te overtuigen het niet te doen, of wanneer hij tijdig een rechtszaak tegen u begint en beslag op de asbussen in het graf laat leggen. Maar dan is het verstandig van u om het niet vooraf tegen uw broer te zeggen en hem pas na de uitvoering te laten weten wat er gebeurd is. Dan kan hij het niet meer veranderen en zijn rechtszaken zinloos.

Heeft uw broer juridisch het recht om dit tegen te houden? Zo kun je een vraag niet formuleren. Iedereen heeft het recht om voor zijn mening op te komen en om zijn of haar wens te bevechten door die aan de rechter voor te leggen. Ook al is het misschien een heel vreemde en onhoudbare wens; je heb het recht om het te proberen. Dus in die zin heeft uw broer rechten, ja.

Heeft uw broer anderszins rechten? Ja, als hij voor de wens van moeder of zelfs voor de wens van vader op zou komen. De wet geeft namelijk als richtlijn dat de wens van de overledene gevolgd moet worden. Als uw broer de rechter weet te overtuigen dat hij de wens van uw ouders volgt en u niet, dan heeft hij een punt. Als hij alleen een eigen mening volgt, heeft hij volgens de wet geen recht van spreken. De wens van de overledene is leidend.

Dat uw broer u heeft gemachtigd voor de afwikkeling van de nalatenschap is niet relevant.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >