Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As verstrooien (wel of niet aanwezig zijn van zus en broer)

10 december 2010

Vraag nummer: 7768 (oude nummer: 16244)

Geachte jurist, onlangs is mijn vader overleden, mijn moeder is al in 1994 overleden, beiden zijn gecremeerd. Op het sterfbed van mijn moeder in 1994 hebben ze samen afgesproken dat ze beiden tegelijk zouden worden verstrooid zodra mijn vader ook was overleden. Nu zijn mijn broer en zus beide al 12 รก 13 jaar niet meer goed met mijn vader en zijn dus ook niet op de crematie geweest, ik ben degene die opdracht heeft gegeven tot crematie van mijn vader.
Nu willen mijn broer en zus aanwezig zijn bij het verstrooien van de as van moeder, voor mij is dit ondenkbaar omdat vader en moeder tegelijk verstrooid gaan worden.
Wie bepaalt nu wat er gebeurt in deze? De wil van mijn vader is zonder hen verstrooid worden.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U schrijft dat uw broer en zus aanwezig willen zijn bij het verstrooien van de as van moeder. U bent daar tegen en u legt de achtergrond daarvan uit.

Maar datgene wat juridisch van belang is, vermeldt u niet. Namelijk waar de asbus van moeder nu is en wie daar nu de zeggenschap over heeft.

Als uw vader de bus met de as van moeder thuis bewaarde, valt deze in de nalatenschap en hebben alle erfgenamen samen zeggenschap over wat er met de as moet gebeuren. Uw broer en zus zijn erfgenaam van vader mogen dus mee beslissen of en hoe de as van moeder wordt verstrooid. Als u samen de enige 3 kinderen bent, staat het 2 tegenover 1.

Als de asbus van moeder in een columbarium of zo werd bewaard en de nis op naam van uw vader stond, kunt u die nis overnemen en krijgt u daarmee de zeggenschap over de nis en de asbus. Dan kunt u de as zelf verstrooien op de manier die u goed dunkt.

Ik weet niet hoe of waar u de as wilt verstrooien. Maar is het geen oplossing dat u de as van moeder samen met uw broer en zus verstrooit en dat u later de as van vader - alleen - op dezelfde plaats verstrooit?
Uw moeder heeft op haar sterfbed een bepaalde wens geuit, maar zij kon toen waarschijnlijk niet voorspellen dat er later een breuk binnen het gezin zou ontstaan. Als zij dat wel had geweten, had ze misschien ook gezegd dat dat 'tegelijk' niet heel letterlijk zou moeten worden genomen maar dat er best een uurtje of een dag tussen zou mogen zitten. Als het maar op dezelfde plek is.
Het is maar een idee.
Misschien kunt u alleen - of samen met uw broer en zus - nog andere alternatieven bedenken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder