Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As verstrooien (wel of niet aanwezig zijn van zus en broer)


10 december 2010

Vraag nummer: 7768  (oude nummer: 16244)

Geachte jurist, onlangs is mijn vader overleden, mijn moeder is al in 1994 overleden, beiden zijn gecremeerd. Op het sterfbed van mijn moeder in 1994 hebben ze samen afgesproken dat ze beiden tegelijk zouden worden verstrooid zodra mijn vader ook was overleden. Nu zijn mijn broer en zus beide al 12 รก 13 jaar niet meer goed met mijn vader en zijn dus ook niet op de crematie geweest, ik ben degene die opdracht heeft gegeven tot crematie van mijn vader.
Nu willen mijn broer en zus aanwezig zijn bij het verstrooien van de as van moeder, voor mij is dit ondenkbaar omdat vader en moeder tegelijk verstrooid gaan worden.
Wie bepaalt nu wat er gebeurt in deze? De wil van mijn vader is zonder hen verstrooid worden.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U schrijft dat uw broer en zus aanwezig willen zijn bij het verstrooien van de as van moeder. U bent daar tegen en u legt de achtergrond daarvan uit.

Maar datgene wat juridisch van belang is, vermeldt u niet. Namelijk waar de asbus van moeder nu is en wie daar nu de zeggenschap over heeft.

Als uw vader de bus met de as van moeder thuis bewaarde, valt deze in de nalatenschap en hebben alle erfgenamen samen zeggenschap over wat er met de as moet gebeuren. Uw broer en zus zijn erfgenaam van vader mogen dus mee beslissen of en hoe de as van moeder wordt verstrooid. Als u samen de enige 3 kinderen bent, staat het 2 tegenover 1.

Als de asbus van moeder in een columbarium of zo werd bewaard en de nis op naam van uw vader stond, kunt u die nis overnemen en krijgt u daarmee de zeggenschap over de nis en de asbus. Dan kunt u de as zelf verstrooien op de manier die u goed dunkt.

Ik weet niet hoe of waar u de as wilt verstrooien. Maar is het geen oplossing dat u de as van moeder samen met uw broer en zus verstrooit en dat u later de as van vader - alleen - op dezelfde plaats verstrooit?
Uw moeder heeft op haar sterfbed een bepaalde wens geuit, maar zij kon toen waarschijnlijk niet voorspellen dat er later een breuk binnen het gezin zou ontstaan. Als zij dat wel had geweten, had ze misschien ook gezegd dat dat 'tegelijk' niet heel letterlijk zou moeten worden genomen maar dat er best een uurtje of een dag tussen zou mogen zitten. Als het maar op dezelfde plek is.
Het is maar een idee.
Misschien kunt u alleen - of samen met uw broer en zus - nog andere alternatieven bedenken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >