As oplaten met ballon
2 februari 2002
Vraag nummer: 629 (oude nummer: 468)
Een bekende van mij wil de as van haar overleden kindje in een met helium gevulde ballon oplaten, mag dit?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
De as van een overledene mag niet via een ballon worden opgelaten, tenzij er de absolute garantie is dat de ballon uitsluitend boven open zee blijft. En die garantie is er zeker niet.
As mag worden verstrooid op een particuliere plek, mits er toestemming is van de eigenaar van de ondergrond. Voorts mag as worden verstrooid boven open zee. Boven land mag as niet zomaar uit een vliegtuig worden verstrooid; er moet immers altijd toestemming van de eigenaar van de ondergrond zijn. Een van de weinige mogelijkheden om as vanuit een vliegtuig te verstrooien is, wanneer je laag vliegt en het doet boven bijvoorbeeld een groot natuurgebied of de duinen, waarvan een grote instelling de eigenaar of beheerder is en deze zijn toestemming geeft. En de kans afwezig is dat de as op terreinen van derden terecht komt. Hoog in de lucht boven een willekeurig aantal weilanden uitstrooien mag niet, omdat de eigenaren van die terreinen niet ongevraagd as op hun terrein hoeven te dulden. Nu zal je dat feitelijk niet zien of merken, als er van grote hoogte as neerkomt. Maar het mag niet. U zou het waarschijnlijk ook niet prettig vinden dat als u achter in uw tuin of op het balkom een zonnetje zit, iemand een lading lijkas over u uit kiepert. En of het nu veel of weinig is, het mag niet.
Boven zee mag er wel vanuit de lucht verstrooid worden. Ik ga er even van uit dat een ballon altijd naar beneden komt. Een ballon kan nimmer zo hoog komen dat zij boven de dampkring verbrandt. Echter, een ballon is afhankelijk van de luchtstromen. Die zijn op verschillende hoogten vaak heel verschillend. Op 1000 meter kun je naar het noorden gaan, op 1100 meter naar het westen en op 1200 meter naar het oosten. Iedere ballonvaarder weet dat je op verschillende hoogten verschillende richtingen uit kan gaan. Het lastige is alleen dat je wind niet kunt zien. En dat je dus niet kunt zeggen: ik stijg of daal 100 meter en sla dan rechts af. Je kunt het vanuit de ballon ook niet meten. Je gaat immers met de wind mee en in een ballon voel je geen wind, maar is het windstil, ook al ga je misschien met een noodsnelheid vooruit.
Je weet dus niet waar de ballon en de as uiteindelijk terecht komen. En als je dat niet weet, mag je er niet aan beginnen.
Enkele jaren geleden heeft een inventief persoon wel eens de gedachte geopperd om as via een vuurpijl de lucht in te brengen om haar vanaf grote hoogte te verstrooien. Dat mag dus ook niet.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen zie: