Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As eerst mengen en dan op graf


7 juli 2016

Vraag nummer: 46719

Geachte heer van der Putten, laatst hoorde ik het volgende verhaal.

Nabestaanden mengen as van een overledene met potgrond. Deze potgrond vermengd met as nemen ze mee naar een begraafplaats en brengen dit aan bij de plantjes die bij het graf staan. Is hier nu sprake van een asverstrooing en is deze handeling legaal? Vriendelijke groeten en succes met uw erg duidelijke en zeer nuttige site. R.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik had het er vandaag met de beheerder van een begraafplaats over wat mensen zoal doen en nalaten. Dit is ook weer zo'n voorbeeld van een actie die ik nooit zelf zou hebben kunnen bedenken.

Hoe moet je dit juridisch zien? Het mengen van de as met de potgrond zie ik als verstrooiing. Ik zie elke vorm van mengen of samenbrengen van as waardoor de oorspronkelijke as niet meer te scheiden is en naar 1 persoon te herleiden is, als verstrooiing in wettelijke zin. Ook als je bijvoorbeeld de as van een echtpaar bij elkaar voegt. Voor de kinderen van dat echtpaar zal het samenvoegen van de as niet als verstrooiing voelen, maar juridisch is de as van de overledenen 'weg' in de zin dat het niet meer 1 op 1 terug te halen is.

Het brengen van potgrond met verstrooide as op de begraafplaats heeft juridisch geen gevolgen. Je zou je af kunnen vragen of nu niet - weer - sprake is van een verstrooiing. Feitelijk zou ik zeggen: ja. Maar het weer verstrooien van reeds verstrooide as, samen met de ondergrond van die as, heeft naar mijn mening geen betekenis meer. Men hoeft het formeel niet bij de beheerder van de begraafplaats te melden; de verstrooiing hoeft niet te worden geadministreerd en er kan geen rekening voor het verstrooien worden verstuurd. Potgrond-met-as die bij plantjes wordt aangebracht, zou ik juridisch willen zien als potgrond. En verder als niets.

Stel dat men bakjes of potjes met potaarde met verstrooide as telkens in het voorjaar naar de begraafplaats brengt en in de herfst weer mee naar huis neemt om de planten tegen vorst te beschermen. Of dat je planten met wortels en een kluitje aarde verwijdert om ze thuis te laten overwinteren en in het voorjaar weer plant. Als je dat als het verwijderen en het weer strooien of bijzetten van as zou zien, wat zich herhaalt, herhaalt en herhaalt, krijg je onhandelbare situaties met de administratie. Zijn alle potjes bij binnenkomst gecontroleerd? Zijn de potten bij vertrek geteld en ook weer gecontroleerd? Is het precies dezelfde hoeveelheid? Stel dat een potje door wind omvalt en breekt en er wat aarde wegwaait. Hoe administreer je dat?
Naar mijn mening kun je als begraafplaatshouder er niets anders mee dan dit niet aanmerken als een verstrooiing op de begraafplaats. Als je dat wel zou doen levert het allerlei juridische complicaties op. Als je het niet doet, levert het geen probleem op.

Ik zie het mengen van de as met de potgrond, thuis, of in elk geval buiten de begraafplaats, als een verstrooiing waar de begraafplaats niets meer mee te maken heeft.
Je kunt niet zeggen dat het illegaal is; men is vrij om as te verstrooien. Ook door het mengen van as met zand, aarde of potgrond. Het brengen van potgrond naar de begraafplaats is ook niet illegaal. Ook niet als er extra stoffen in zitten.

Hamvraag voor veel beheerders van begraafplaatsen zal zijn: is dit niet een (te) makkelijke manier om as op een graf te strooien, zonder verplicht te zijn om daar kosten voor te betalen. Ja, misschien wel. Maar het betekent ook dat de verstrooiing niet bij de begraafplaats wordt geadministreerd, wat normaal wel het geval is.
Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die er aan hechten dat de verstrooiing wel wordt geadministreerd op de begraafplaats, omdat het een vorm van 'bestaan en erkenning' van de stoffelijke resten van een overledene is. Ik trek een vergelijking met ouders van een veel te vroeg geboren kind, die graag hun kind bij het bevolkingsregister willen aangeven. Het opgenomen zijn in de administratie is voor die mensen een erkenning van het bestaan. Ik kan mij voorstellen dat sommige mensen het ook niet prettig vinden dat de overledene niet in de administratie van de begraafplaats voorkomt, ondanks dat diens as zich daar bevindt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en behoud van een graf voor eeuwig


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >