Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanwezigheid asverstrooiing partner


8 januari 2005

Vraag nummer: 3593  (oude nummer: 5326)

geachte heer,

In mei 2003 is mijn partner na een relatie van 7 jaren uit mijn leven genomen middels een verkeersongeval. Er zijn toen vele problemen ontstaan met zijn familie waar hij zelf een ontspoord contact mee had. Zij pleegden twee dagen na het ongeval huisvredebeuk om spullen op te eisen en pleegden lichamelijk geweld. De politie moest hier aan te pas komen om hen uit ons huis te verwijderen. Ik heb destijds de crematiepapieren ondertekend en werd daardoor gerechtigde over de asbus. Mijn partner wilde uitgestrooid worden op zee na zijn dood. De familie heeft in de afgelopen anderhalf jaar tweemaal beslag laten leggen op de asbus omdat, zij een andere wil nastaan. De wens van mijn partner staat op papier waardoor men zich heeft moeten terugtrekken uit een procedure. Inmiddels ben ik er emotioneel zover mee heen dat ik niet meer met deze mensen geconfronteerd wil/ kan worden. Kan ik zijn moeder en zussen aanwezigheid weigeren als ik hem in besloten kring (met zijn beide dochters) laat uitstrooiien? En heb ik daarnaast het recht om hen te laten verwijderen mochten zij toch verschijnen?
Ik heb gelezen dat u al eerder een soortgelijke vraag heeft beantwoord, maar ik ben tevens benieuwd naar de stukken binnen de jurisprudentie waar mijn recht hen te weigeren op schrift staat. Mijn advocate kan het niet boven tafel krijgen. Wij zouden hier erg mee geholpen zijn. De tegenpartij wil bewijzen zien van mijn recht.

Ik dank u voor de te nemen moeite in afwachting van uw hopelijk spoedig bericht, die kan voorkomen dat deze kwestie voorkomt.

met vriendelijke groet,
mevr. L

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, u kunt de aanwezigheid van de moeder en zussen van uw overleden partner weigeren, om zijn as in besloten kring te verstrooien. Zie vergelijkbare vragen in de rubriek Overige onderwerpen en de sub-rubriek Uitvaartplechtigheid.
Het verstrooien van as kan men zien als een uitvaartplechtigheid.

Jurisprudentie over het al dan niet toelaten van personen bij een uitvaartplechtigheid en het verstrooien van as is o.a. opgenomen in de bundel 'Thematisch handboek lijkbezorging' (losbladig, uitgave SDU, www.sdu.nl/uitvaartwezen). Een recent vonnis waarin werd beslist dat - in dat geval - de echtgenote niet bij de verstrooiing werd toegelaten (de overledene in kwestie leefde al vele jaren samen met een een andere vrouw zonder formeel gescheiden te zijn) is dat van de rechtbank Arnhem van 2 juli 2004, LJN AP6210. Dat is ook in het genoemde handboek opgenomen met een noot van mijn hand.

Echter, als u de verstrooiing in besloten kring wilt doen plaatsvinden, bent u simpelweg vrij om dat te doen. U hoeft niet aan de tegenpartij te laten zien dat u daartoe bevoegd bent. U bent het gewoon. Het is zo dat als de tegenpartij u tegen wil houden, zij bij de rechter het tegendeel moet aantonen. U hoeft niet uw gelijk te bewijzen; de tegenpartij moet uw ongelijk aantonen. Dat is heel wat anders.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >