Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Herbegraven samen in 1 kist

5 september 2018

Vraag nummer: 56036

Goedendag,

Is het toegestaan om de stoffelijke resten van meerdere personen in 1 kist te herbegraven?

De grafrechten zijn verstreken en men wil elders de stoffelijke resten herbegraven in 1 kist...

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat mag niet. Iedere overledene moet altijd individueel begraven worden. De stoffelijke resten van meerdere overledenen die worden opgegraven moeten ook altijd individueel worden herbegraven. Samenvoegen is uit den boze.

Alleen als graven geruimd worden, mogen stoffelijke resten worden vermengd. Maar dan hebben we het niet meer over een graf en een kist, maar over een anonieme bergingsplaats van knekels. Daar heeft een familie geen zeggenschap over.

Het is wettelijk verboden dat stoffelijke resten van twee mensen samen in een kist worden begraven of samen worden gecremeerd.
Zie de volgende video over 2 lichamen in 1 kist:


Zie vergelijkbare vragen zoals vraag 7254 '2 lijken in 1 kist', vraag 2690 'Twee personen, 1 kist?', vraag 1468 'Met zijn tweeën in 1 kist', vraag 51517 'Opgraven overleden echtgenoot (samen in 1 kist)' en vraag 4529 'Twee stoffelijk overschotten in één kist/grafruimte' in de subrubriek 'Overig begraven' van de hoofdrubriek 'Begraven'.

Vergelijk ook vraag 3429 'Twee persoonsgrafkist (en ontheffing OvJ?)', vraag 1697 'Met zijn tweeën in 1 kist' en vraag 635 'Samen met familie in 1 kist' in de subrubriek 'Kist of ander omhulsel' van de hoofdrubriek 'Begraven'.

Voor het opgraven is een vergunning van de burgemeester nodig. Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Het enige dat wettelijk is toegestaan als mensen stoffelijke resten willen vermengen, is de resten apart cremeren (2 aparte crematies) en de as uiteindelijk samenvoegen in 1 urn of 1 graf, of samen verstrooien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder