Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Tarief voor opgraven voor herbegraven elders

18 mei 2022

Vraag nummer: 64949

Geachte heer Van der Putten,

Van tijd tot tijd ontvangen wij een verzoek van een rechthebbende om een overledene op te mogen laten graven voor een herbegraving elders (al dan niet op dezelfde begraafplaats). Meestal heeft deze rechthebbende dan al een bedrijf ingeschakeld, die deze op- en herbegraving helemaal gaan verzorgen. Aan ons als gemeente (of eigenlijk de burgemeester) dan alleen de taak, om hiervoor een vergunning af te geven.
Onze Verordening lijkbezorgingsrechten is opgebouwd volgens de modelverordening en daarin zijn bedragen opgenomen voor:
- opgraven van een lijk;
- na opgraven opnieuw begraven in hetzelfde graf;
- na opgraven weer begraven in een ander particulier graf op dezelfde begraafplaats.
Voor mijn gevoel mogen wij deze kosten alleen in rekening brengen, als wij de werkzaamheden die hierbij horen ook (laten) uitvoeren. Ik heb hierover een discussie met mijn financiƫle collega en hoop dat u mij wijzer kunt maken om deze discussie voor eens en altijd af te kunnen sluiten.

Met vriendelijke groet,
Corine van Oudheusden,
gemeente Altena.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gelet op de formulering van de diverse diensten ten aanzien van opgraven en herbegraven in uw Verordening lijkbezorgingsrechten, gaat het om kosten die alleen in rekening gebracht (mogen) worden als de gemeente zelf deze dienst verricht.

Maar uw financiƫle collega heeft niet helemaal ongelijk. Er zij ook gemeenten die de kosten van een opgraving in rekening brengen als een soort belasting, ook als anderen dan de gemeente feitelijk de werkzaamheden uitvoeren.

Er valt ook wel wat voor te zeggen om een belasting te heffen als derden de opgraving verrichten. Dat zou dan een aanvullende regeling in de heffingenverordening kunnen zijn. De kosten worden geheven bij opgravingen die worden uitgevoerd door derden. De diensten die de gemeente dan verricht zijn van administratieve aard en faciliterend, zoals het openen van het hek van de begraafplaats en het juist voor andere bezoekers tijdelijk sluiten van (een deel van) de begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder