Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tarief voor opgraven voor herbegraven elders


18 mei 2022

Vraag nummer: 64949

Geachte heer Van der Putten,

Van tijd tot tijd ontvangen wij een verzoek van een rechthebbende om een overledene op te mogen laten graven voor een herbegraving elders (al dan niet op dezelfde begraafplaats). Meestal heeft deze rechthebbende dan al een bedrijf ingeschakeld, die deze op- en herbegraving helemaal gaan verzorgen. Aan ons als gemeente (of eigenlijk de burgemeester) dan alleen de taak, om hiervoor een vergunning af te geven.
Onze Verordening lijkbezorgingsrechten is opgebouwd volgens de modelverordening en daarin zijn bedragen opgenomen voor:
- opgraven van een lijk;
- na opgraven opnieuw begraven in hetzelfde graf;
- na opgraven weer begraven in een ander particulier graf op dezelfde begraafplaats.
Voor mijn gevoel mogen wij deze kosten alleen in rekening brengen, als wij de werkzaamheden die hierbij horen ook (laten) uitvoeren. Ik heb hierover een discussie met mijn financiƫle collega en hoop dat u mij wijzer kunt maken om deze discussie voor eens en altijd af te kunnen sluiten.

Met vriendelijke groet,
Corine van Oudheusden,
gemeente Altena.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gelet op de formulering van de diverse diensten ten aanzien van opgraven en herbegraven in uw Verordening lijkbezorgingsrechten, gaat het om kosten die alleen in rekening gebracht (mogen) worden als de gemeente zelf deze dienst verricht.

Maar uw financiƫle collega heeft niet helemaal ongelijk. Er zij ook gemeenten die de kosten van een opgraving in rekening brengen als een soort belasting, ook als anderen dan de gemeente feitelijk de werkzaamheden uitvoeren.

Er valt ook wel wat voor te zeggen om een belasting te heffen als derden de opgraving verrichten. Dat zou dan een aanvullende regeling in de heffingenverordening kunnen zijn. De kosten worden geheven bij opgravingen die worden uitgevoerd door derden. De diensten die de gemeente dan verricht zijn van administratieve aard en faciliterend, zoals het openen van het hek van de begraafplaats en het juist voor andere bezoekers tijdelijk sluiten van (een deel van) de begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >