Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kunststof grafkelder (verbieden of niet?)


17 februari 2003

Vraag nummer: 2009  (oude nummer: 2396)

Mon, 17 Feb 2003 22:57

Bij het actualiseren van ons begraafplaatsreglement stuit ik op een artikel wat het gebruik van kunststof grafkelders verbied.
Op het eerste gezicht zie ik alleen voordelen in het gebruik hiervan. Je hoeft namelijk niet met zwaar materieel op de begraafplaats, het verwijderen is later ook makkelijker.
Wat is het nadeel/bezwaar toch kunststof grafkelders toe te staan?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb op dit vlak ook geen praktijkervaring en ik zie ook dezelfde voordelen als u. Ik heb alleen wel eens gehoord dat men wel eens bang was dat een kunststof kelder zou kunnen gaan 'drijven'. In een ondergrond met heel hoog grondwater zou een kunststof kelder wel eens omhoog gestuwd kunnen worden. Maar dat hangt ook van de constructie af en of er een plaat van een bepaald gewicht op ligt.

Ik heb uw vraag ook even besproken met het bedrijfsbureau van de LOB.
Bij betonnen kelders gaat het vaak om een 'ring' (rechthoekige ring dan), zonder bodem. Ook gemetselde kelders kunnen ook wel geen bodem hebben. Als er dan regenwater in de kelder sijpelt, langs een steen of wanneer de muurtjes erg vochtig worden, zakt het water door het ontbreken van een bodem de grond in.
Kunststof kelders hebben wel vaak een bodem, waardoor het risico van een 'badkuip' ontstaat: als daar water langs de afdekplaat sijpelt, kan het water in de kunststof bak niet weg. Je kunt dat doorkomen door een zodanige constructie, dat het 'deksel' van de grafkelder óver de rand heen steekt, net als het deksel van een koektrommel. Dan kan er in principe geen water in de kelder lopen. Maar ook in een kunststof kelder kunnen, als er een bodem is, in de bodem gaten worden gemaakt waardoor eventueel water kan wegvloeien.

Kelders worden ook wel gebruikt juist als de aarde relatief nat is, en dan moeten ze juist wel een bodem hebben, anders loopt de kelder van onder af vol water.
Goede leveranciers weten alles van de eigenschappen van hun product af en kunnen daar het nodige over vertellen.
Niet elk soort kelder (met of zonder bodem) is voor elke begraafplaats geschikt of geschikt te maken.

Ik heb zelf de indruk dat veel begraafplaatsen grafkelders weigeren, omdat ze soms slechte ervaringen hebben met een bepaald type kelder, of omdat ze gewoonweg geen zin hebben in de rompslomp of bang zijn voor latere kosten. De rompslomp betreft dan het later na ruiming van het graf weer laten verwijderen van de kelder. En de kosten de kosten van verwijdering. Dat laatste mag in mijn optiek geen argument zijn, omdat het logisch is dat men bij het toestaan van een kelder ook een zodanig bedrag vraagt, dat deze de latere kosten ruim dekt. En men moet dat bedrag dan natuurlijk ook reserveren voor die latere kosten. Voor een goed georganiseerde begraafplaats, waar men bijhoudt in welke graven kelders liggen en met een goede financiële administratie, is er dan niets aan de hand.

Persoonlijk ben ik - onder de juiste administratieve en financiële condities - voorstander van het gebruik van kelders. Het is optimaal voor de vertering van het lichaam en de graven zijn makkelijk te ruimen en in gebruik te nemen. Het scheelt simpelweg een heleboel graafwerk. Vooral voor algemene graven op grote begraafplaatsen kan dat makkelijk zijn en op langere termijn een lonende investering.

Maar het zou ook wel eens aardig zijn als beheerders van begraafplaatsen hun ervaringen met kelders en vooral met bepaalde soorten kelders, eens in deze rubriek zouden melden.

mr W.G.H.M. van der Putten

18 februari 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >