Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat mag de gemeente doen met grond van begraafplaats waarin graven zijn geruimd?


9 februari 2010

Vraag nummer: 7287  (oude nummer: 15035)

Een gemeentelijke algemene begraafplaats is met ingang van 1-6-65 gesloten. Omdat de meeste graven in slechte staat waren zijn nagenoeg alle graven in 2007 geruimd. Op een aangrenzend terrein wordt een bijzondere begraafplaats geƫxploiteerd. Exploitant wil de na ruiming vrijgekomen grond van de gemeente kopen of huren om haar bijzondere begraafplaats daarop te kunnen uitbreiden. Kan de gemeente dan volstaan met de procedureregels o.g.v. de artt. 40, 41 en 42 Wlb of speelt ook art. 46 Wlb nog een rol?

Antwoord:

Geachte heer,

Als de begraafplaats gesloten is, is hij nog niet opgeheven. Het is formeel nog steeds een begraafplaats. Er mag alleen niet begraven worden. De houder van de begraafplaats kan zelf besluiten om de begraafplaats weer voor begraven open te stellen.

Artikel 40 en artikel 41 van de Wlb zijn niet aan de orde, want de begraafplaats is al aangewezen en is al in gebruik.
Artikel 46 Wlb speelt alleen een rol als men een gesloten begraafplaats voor andere doeleinden dan begraven wil gebruiken, waarbij vooral aan de inrichting van een parkachtig landschap wordt gedacht of de aanleg van grasvelden om het onderhoud makkelijker en goedkoper te maken. Men kan en mag er niet direct woningen of kantoren plaatsen; dat kan wel als men de bestemming wijzigt en alle graven ruimt (vergelijk artikel 47).

Het is heel simpel: het bestuur van een begraafplaats mag besluiten om niet meer te begraven en het bestuur van een begraafplaats mag ook besluiten om wel weer te gaan begraven.

Maar het is natuurlijk wel van belang om even verder na te denken.
De vraag is waarom de begraafplaats in 1965 gesloten is. Als dat was omdat er bijvoorbeeld problemen waren met het grondwater of met de grondsoort of een ander technisch probleem, dan zou het tamelijk dom zijn om gewoon maar weer te gaan begraven. Want die problemen zijn dan niet opgelost.
Als de begraafplaats gesloten is omdat het formaat van de graven te klein was, omdat de paden te smal waren of omdat men liever een nieuwe moderne locatie wilde exploiteren omdat daar voorzieningen zoals een aula waren, dan is er op zich met de grond en de begraafplaats niets mis. Dan kan men het terrein herinrichten en ruimere paden en ruimene graven aanleggen.

De gemeente kan de grond verkopen en verhuren onder de voorwaarde dat eerst iets aan de grondwaterstand of aan de grondsoort wordt gedaan, als dat het probleem was. Of andere voorwaarden stellen. Dat kan niet op grond van de Wet op de lijkbezorging, maar als eigenaar die een maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt om voor de toekomst verantwoord begraven mogelijk te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >