Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kan ik de ring uit het graf van vader krijgen?

31 augustus 2015

Vraag nummer: 43609

Goedendag ik heb een vraag over het ruimen van het graf van mijn vader

Ik weet dat het moet gebeuren ( hij leg daar al 19 jaar) maar hij had een trouwring om dus hebben we aan de beheerder gevraagd of we die dan terug krijgen ( het is een algemeen graf)

Zijn antwoord was nee

Alleen als hij word herbegraven

Maar dat is geen optie voor ons want het kost nog al wat

Maar vraag is dan ook of dat echt zo is ( dat we er geen recht meer op hebben )

Met vriendelijk groet
Jxxx Bxx

Antwoord:

Geachte heer,

Wie een ring, bril of ander voorwerp in een graf laat begraven, doet - juridisch gezien - afstand van dat voorwerp. Men mag en kan er nooit op rekenen om dat voorwerp ooit weer terug te krijgen.
Bovendien is het zo: wiens voorwerp is het dan? Van het kind dat het vraagt? Van alle erfgenamen samen? Van een willekeurige achterneef die het vraagt?
Na begraving is de ring wettelijk gezien eigendom geworden van de eigenaar van de grond.

Bij graven is het altijd onzeker of en wanneer dat graf geruimd wordt. Soms is dat binnen 1 of 2 jaar na afloop van de gebruikstermijn. Soms pas tientallen jaren later, soms nooit. Dan heb ik het over de inhoud van het graf dus de botten; grafstenen worden meestal eerder geruimd. Een begraafplaatshouder ruimt een graf alleen op het moment dat hij die ruimte weer nodig heeft. Tot die tijd laat hij alles rustig liggen. Deels uit pieteit en deels om praktische redenen: het ruimen van een graf betekent vaak het verplaatsen van 6 of 7 kubieke meter grond. Dat is gewoon veel werk en is dus ook duur.

Het is dus ook logisch dat de beheerder zegt dat hij alleen naar de ring wil gaan zoeken, als u uw vader laat opgraven. Want pas dan worden de uren dat iemand gaat zoeken, enigszins vergoed. Een graf wordt nooit zonder een aanleiding 'zomaar' geruimd.
Praktisch is het ook relevant of op een grote of een kleine begraafplaats geruimd wordt. Algemene graven worden vaak als heel vak tegelijk geruimd en bij die manier van ruimen is het nagenoeg onmogelijk om nog iets terug te vinden, want men markeert dan de voormalige graven niet, maar graaft over een lengte van tientallen meters bovengrond weg. Dan is niet meer te zeggen welk graf waar lag.

Het verbaast mij eerlijk gezegd dat de beheerder gezegd heeft de ring wel te willen geven als u uw vader laat opgraven. Mij lijkt dat iemand dat eigenlijk nooit kan beloven. Want ga maar eens in een paar kubieke meter aarde een ring zoeken, dat is letterlijk het zoeken van een spelt in een hooiberg. Een ring in een graf springt je niet schoon en glanzend tegemoet. Men moet elk klompje zand dat groter is dan 1 cm voelen en fijn knijpen om te achterhalen of het de ring is of niet. Want die ring is ook zanderig of modderig en het is niet te zien. Men moet de aarde misschien zeven, maar met bepaalde soorten grond gaat dat niet. Misschien is het skelet nagenoeg intact en kun je een arm en een hand traceren en bedenken dat de ring om een vinger zit en weet je waar je moet zoeken. Maar dan is het eigenlijk niet meer het ruimen van een graf maar een vorm van archeologie. Maar als het skelet wel grotendeels is vergaan, wat natuurlijk eigenlijk wel de bedoeling was, heb je dat houvast niet en wordt het erg moeilijk. Kortom, als ik de beheerder zou zijn, zou ik niets durven beloven.

Maar uw vraag was: is het echt zo dat we er geen recht op hebben? Ja.

Zie ook andere vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Sieraden en andere grafgiften'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder