Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie maakt keuze begraafplaats (ouders of vriendin)


20 februari 2006

Vraag nummer: 4288  (oude nummer: 7544)

Goedendag,

al jaren woon ik samen met mijn vriend icm een notarieel samenleefcontract. Hij is werkzaam bij defensie en heeft zijn voorkeur uitgezet voor een militaire begraafplaats indien het overlijden tijdens dienstperiode is. Zijn ouders hebben echter ook polis voor hem afgesloten bij een lokale begravenisonderneming. Zijn ouders willen namelijk dat hij in de buurt word begraven. Nu staat mijn vriend daar niet echt bij stil maar ik vroeg me af wie beslist waar hij word begraven? Hij betaald namelijk een polis bij de lokale begravenisonderneming maar wil graag zelf worden begraven op een militair kerkhof. Als hij onverwachts overlijd.. wie heeft dan het laatste woord?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de plaats van de begraving een militair kerkhof zou zijn, betekent dat nog niet dat de uitvaart helemaal door het ministerie van defensie wordt betaald, lijkt mij. Een uitvaartverzekering lijkt mij geen overbodige luxe.

Er zijn geen vaste regels wie een uitvaart regelt. Wél is het een vaste regel (wettelijk vastgelegd) dat ongeacht wie de uitvaart regelt, men altijd de wens van de overledene moet volgen. Dus uw vriend heeft zélf het laatste woord.
Maar als men samenwoont, al dan niet met een samenlevingsovereenkomst, is toch de partner de meest aangewezen partij om de uitvaart te regelen, niet iemands ouders.
Omdat uw vriend zelf het laatste woord heeft, doet hij er verstandig aan om een codicil op te maken: een zelf eigenhandig geschreven (niet getypt of geprint uit de PC, dat is niet rechtsgeldig) papier, waar precies op staat wat hij wil dat er gebeurt als hij plotseling komt te overlijden. Hij moet kiezen tussen begraven en cremeren, vast leggen wie de begrafenis moet regelen en de plaats waar hij begraven wil worden. En dat ook met alternatieven: stel dat dit niet kan, wat dan. Stel dat hij bijvoorbeeld wenst dat u de begrafenis regelt, dan moet hij ook een alternatief geven voor het geval u dat niet kunt. Het kan bijvoorbeed zijn dat u eerder overlijdt. Het kan zijn dat u samen tijdens een auto-ongeluk overlijdt. Het kan zijn dat u samen een ongeluk krijgt, maar dat u in coma ligt en dus niets kunt regelen. Enfin, het is altijd verstandig na te denken over verschillende situaties en oplossingen en alternatieven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >