Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie is belastingplichtig (overlijden rechthebbende)


11 maart 2008

Vraag nummer: 5268  (oude nummer: 10424)

Een aanslagbiljet is opgelegd op naam van een zoon van de overledene, voor het verlenen uitsluitend recht, onderhoud, begraven ea. Echter 1 dag voor de dagtekening van het aanslagbiljet is de rechthebbende overleden. Ik heb een formulier voor overboeking verstuurd naar een familielid. Daarop wordt niet gereageerd. Het aanslagbiljet is tot op heden niet betaald. Kan ik het aanslagbiljet opleggen met tenaamstelling "de erven van" of dient het aanslagbiljet oninbaar te worden verklaard?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Hier geldt gewoon zoals altijd wanneer iemand overlijdt: diens erfgenamen treden in principe geheel in de rechten en plichten. In het geval van een graf treden ze niet meteen in de rechten (iemand moet vragen om opvolgend rechthebbende te kunnen worden), maar wel in de plichten.

Als de zoon van de overledene om wiens graf het gaat, zelf overlijdt, zijn de erfgenamen van de zoon voor de aanslag aansprakelijk. Niet de erfgenamen van de eerder overleden vader. Dat is feitelijk wel wat lastig voor die familie, omdat het logischer is dat een ander kind van de vader nu voor de kosten van het graf van vader zou moeten zorgen. Maar juridisch kan u daar niets mee. Nu zijn de schoondochter (als die er is) of de kleinkinderen (als die er zijn) aansprakelijk voor de aanslag. Het is logisch dat ze het onderling in de familie verrekenen met broers/zussen van de overleden zoon. Maar u kunt als gemeente op dit moment niet de broers/zussen van de overleden zoon aanspreken, daar is geen juridische titel voor. Wel de kleinkinderen, de kinderen van de overleden rechthebbende.

Het is niet nodig om het aanslagbiljet op naam van de erven van de overleden zoon te zetten; de aanslag is nu per definitie al voor de erven, ongeacht de tenaamstelling. De erven zitten bijvoorbeeld ook vast aan de rekening van het abonnement op de krant, de nota voor de huur etc. zonder dat de verhuurder die op naam van de erven zet.
Ik zie ook geen enkele reden om de aanslag oninbaar te verklaren. Via de GBA kunt u nagaan of de overleden zoon gehuwd was en kinderen heeft.

Feitelijk zou het het meest praktisch zijn, schat ik in, als de familie vraagt om het graf van vader/opa op naam te zetten van een ander kind van vader/opa en met hem of haar de financiƫn af te wikkelen. U kunt misschien praktisch even een bordje bij het graf laten plaatsen met het verzoek aan belanghebbenden om contact op te nemen. Misschien meldt zich een broer of zus waarmee u e.e.a. kunt afwikkelen, door het graf over te schrijven, de aanslag aan de overleden zoon in te trekken en aan de nieuwe rechthebbende op te leggen.

Als de kinderen/erfgenamen van de overleden zoon niet reageren, kunt u natuurlijk het normale incassotraject ingaan. Zij zijn juridisch geheel verantwoordelijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >