Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wateroverlast (niet meer begraven in onderste laag)


5 februari 2018

Vraag nummer: 53678

Geachte mr Willem van der Putten

Hoelang duurt het wanneer de gemeentelijke overheid een begraafplaats horizon gaat sluiten? Je gaat niet meer begraven in de onderste laag.

Wie is er verantwoordelijk voor als je aangeeft dat in de onderste laag water in komt? We kunnen niet op diepte komen. We hebben dit probleem de begraafplaats beheerder al eerder aangegeven.

Hartelijke groet,

Kees Meinema werkzaam op de begraafplaats Noordoostpolder

Antwoord:

Beste Kees,

Hier zijn geen regels en richtlijnen voor. Ook omdat de situatie van begraafplaats tot begraafplaats kan verschillen en ook van jaargetijde tot jaargetijde en van jaar tot jaar. Dan zijn de variaties zo groot, dat je met regels ook niets kunt.

Medewerkers die hier mee te maken hebben, dienen dit te melden aan hun leidinggevenden. Die moeten beoordelen of er reden is om de ervaringen op directieniveau aan te kaarten en om het probleem aan het college voor te leggen.

Ik zou eerst eens beginnen om alle ervaringen goed op te schrijven. Door elke dag of elke keer als er een nieuwe begraving of bijzetting plaatsvindt, te registreren wat men precies tegenkomt. Of niet. Consequent elke keer. Op welke diepte men dan water tegenkomt en hoe hoog dat in de ruimte voor de kist staat. En dat eens een flinke tijd bijhouden, eerst maar eens een paar maanden en misschien ook een paar jaar.
Nu is het misschien zo dat gezegd wordt dat men het 'regelmatig' of 'vaak' tegenkomt. Maar wat is dat? En wordt een kist dan in het water ondergedompeld of krijgt hij natte voeten?
Meten = weten. Daar begint het mee.

Als er dan voldoende feitelijke gegevens verzameld zijn, kan bezien worden wat oplossingen kunnen zijn. Graven niet meer 2-diep uitgeven bijvoorbeeld. Maar ook, wat men dan zou moeten doen met reeds uitgegeven 2-diepe graven (ik denk niets; die gewoon handhaven, omdat daar al in de onderste laag begraven zal zijn). Misschien moet de termijn voor ruimingen worden verlengd, om maar iets te noemen.
Misschien is drainage een oplossing of zijn er andere alternatieven.
Maar eerst: feiten verzamelen. Meten en ook regelmatig foto's maken om zaken inzichtelijk te maken.

Terzijde merk ik op dat hoog water op de begraafplaats niet altijd een probleem hoeft te zijn. Vochtigheid is niet slecht voor de ontbinding van stoffelijke overschotten. Als er ook maar een periode in het jaar is dat ze weer droog komen te liggen. Dat heb ik mij althans door een aantal ervaren beheerders laten vertellen.

Daarom is het ook van belang om niet alleen ervaringen met begravingen, maar ook ervaringen met opgravingen en ruimingen op te schrijven. Zouden er effecten kunnen zijn van hoog water of niet?

Met vriendelijke groet,

Willem van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >