Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlof mailen?


5 augustus 2015

Vraag nummer: 43401

mag een gemeente verlof ook mailen naar begraafplaats? en is het ook verplicht om een nummer in de kist te hebben en moet er ook een document bij zitten met handtekening en het zelfde nummer

Antwoord:

Geachte heer,

U bedoelt het verlof tot begraven? Ja, als het voor de begraafplaats handig is om het verlof eerder te hebben, mag de gemeente het verlof mailen. Maar er mag niet begraven worden zonder dat het originele (papieren) document aanwezig is. Van een digitaal verlof is nog niet vast te stellen of het een origineel document is dat eenmalig gebruikt kan worden. Een scan van het verlof mailen of een fax sturen is niet het overleggen van het originele verlof; zonder het origineel mag niet begraven worden.

Het is niet verplicht om een nummer IN de kist te hebben, maar wel OP de kist. Een nummer in de kist kun je niet lezen, dus daar heb je niets aan.
Bij de kist moet een document zitten, waar op staat wie er in de kist ligt. Op de kist en op het document moeten hetzelfde nummer staan, zodat duidelijk is dat deze kist en dit document bij elkaar horen. Dat nummer kan een verzonnen nummer zijn, als het maar hetzelfde is op de kist en het document. Op het document hoeft geen handtekening te staan.
Ik heb soms wel eens gezien dat de geboortedatum en de initialen van de overledene allemaal achter elkaar als nummer op de kist en het document worden geplaatst. Dat kan in kleine letters onopvallend onder de rand van het deksel staan, of onder aan de achterzijde of onder de kist. Als het maar te controleren is. En controle is nodig, want er blijken elk jaar weer verwisselingen met kisten te zijn.

De Wet op de lijkbezorging zegt hier over:

Artikel 8

1. Op de kist of op een ander omhulsel van het lijk wordt een registratienummer aangebracht, dat correspondeert met het nummer, vermeld op een bijgevoegd document dat tevens de namen, de data van geboorte en overlijden van de overledene dan wel de geslachtsnaam van de doodgeborene bevat, nadat is vastgesteld dat het document betrekking heeft op het lijk.
2. Tot begraving of crematie wordt niet overgegaan dan nadat de houder van de begraafplaats of van het crematorium de overeenkomst heeft vastgesteld tussen het op de kist of het omhulsel vermelde registratienummer en het nummer, vermeld op het document, bedoeld in het eerste lid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >