Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

RK begraafplaats gaat over naar Kerkelijke Instelling RK-Begraafplaatsen; wie is eigenaar grond

28 maart 2014

Vraag nummer: 37876

Wanneer enkele begraafplaatsen die voorheen onderdeel uitmaakten van de betreffende parochies ( nu geloofsgemeenschappen ) overgaan in een Kerkelijke Instelling RK-Begraafplaatsen, wie wordt er in dit geval "eigenaar " van de grond en de opstallen van die begraafplaatsen?
Vast hartelijke dank en met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Als meer of meer parochies fuseren, verkrijgt de nieuwe parochie alle zaken en vermogensrechten van de vroegere parochies. Zij neemt alle verplichtingen op zich, welke op de oude parochies rustten. Hieronder zijn begrepen alle rechten en plichten, schulden en bezittingen, waaronder ook de grond van de begraafplaats. Maar ook alle overeenkomsten, fundaties, hypotheken, geldleningen e.d.

U schrijft dat enkele begraafplaatsen overgaan in een (aparte, nieuwe) Kerkelijke Instelling RK-Begraafplaatsen. U vraagt wie dan eigenaar is van de grond en de opstallen. Dat kan ik niet zeggen zonder de notariële akte van de fusie en/of de overgang van de begraafplaats gezien te hebben. Er zijn namelijk twee mogelijkheden:
- de Kerkelijke Instelling RK-Begraafplaatsen exploiteert alleen de begraafplaatsen, terwijl het eigendom van de grond en de opstallen bij de (oude of nieuwe) parochie blijft;
- de Kerkelijke Instelling RK-Begraafplaatsen krijgt de grond van de begraafplaatsen in eigendom en exploiteert deze.
Ik ken van beide situaties voorbeelden.

Maar als u wilt weten wie de eigenaar van de grond is, kunt u eenvoudig het Kadaster raadplegen. Een eventuele eigendomsovergang naar de (nieuwe) Kerkelijke Instelling RK-Begraafplaatsen is alleen mogelijk bij notariële akte en de inschrijving van een afschrift van de notariële akte van levering bij het Kadaster.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Mr Van der Putten houdt tijdens de LOB-Bedrijvendag op 3 april 2014 te Nieuwegein een open juridisch spreekuur van 13.00 tot 16.00 uur in de stand van de LOB (nr. 18). Zie www.begraafplaats.nl.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond:

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder