Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechten van niet-rechthebbenden op graf.


13 januari 2012

Vraag nummer: 27192

Geachte Heer van der Putten,

Toen ik 6 jaar oud was is mijn vader overleden. Mijn moeder had destijds beperkte financiële mogelijkheden om zelf een graf aan te schaffen met de bijbehorende grafrechten. Mijn vaders kant (de schoonfamilie van mijn moeder) hadden wél een familiegraf waar twee mensen in lagen. In dit graf kon mijn vader worden bijgelegd. Derhalve hebben zij mijn moeder dit aangeboden. Mijn moeder is hierop ingegaan en leek dit een goede oplossing voor iedereen. Vervolgens is er door de schoonfamilie van mijn moeder gezegd dat het "nu" hun graf is en mijn moeder geen recht van spreken meer heeft. De grafrechten stonden destijds op naam van de moeder van mijn vader (mijn oma). Een paar jaar geleden zijn de grafrechten overgeheveld naar de zus van mijn vader (mijn tante).
De huidige relatie tussen beide partijen is door omstandigheden dusdanig verstoord, dat normaal contact niet meer mogelijk is.

Naar aanleiding hiervan heb ik twee vragen:
• Wat zijn de rechten (bezoeken, plaatsen van spullen, planten etc.) die mijn moeder en ik hebben (beide eerstegraads familie).
• Kunnen de rechten van een bestaande rechthebbende zonder zijn/haar toestemming worden overgeheveld?

Graag ontvang ik uw reactie.

Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte heer,

Een herkenbaar verhaal. Helaas ook het deel van uw verhaal dat de relatie inmiddels ernstig verstoord is. Ik raad mensen altijd af om een overleden man of vrouw in een graf van de schoonfamilie te laten bijzetten. Vaak komen er forse problemen van.

Om kort en helder op uw vragen te antwoorden: u hebt geen rechten. U niet en uw moeder niet. Een begraafplaats is een openbaar toegankelijk terrein en daarom kan niemand u verbieden om het graf te bezoeken. Maar u hebt geen recht om spullen en planten op het graf te plaatsen. Nu zal normaal niemand er bezwaar tegen hebben als u een bosje bloemen op het graf legt. Maar de rechthebbende op het graf hoeft bijvoorbeeld geen fotolijstjes en geen 'vaste' potten met planten op het graf toe te staan.

Nee, de rechten van een bestaande rechthebbende kunnen niet zonder zijn/haar toestemming worden overgeheveld.
Als u bedoelt dat u het grafrecht graag in handen zou hebben, dan kunt u die niet krijgen zonder toestemming van de hudige rechthebbende. Wat u wel kunt doen is wachten tot de huidige termijn of een volgende termijn van de grafhuur afloopt. Als uw tante de rechten dan niet verlengt, kunt u de houder van de begraafplaats vragen om de rechten op uw naam te zetten. U kunt nu als informeren wanneer dat aan de orde is. En ook nu al bij de administratie uw belangstelling kenbaar maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld over andere voorwaarden van de begraafplaats bij de overschrijving van een grafrecht:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >