Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ondiep begraven. Kan mausoleum?

6 augustus 2002

Vraag nummer: 871 (oude nummer: 1196)

Geachte heer Van der Putten,

Al geruime tijd worstel ik met de keuze tussen begraven en cremeren. Enerzijds spreekt crematie me aan, maar als ik daar iets langer over nadenk, benauwd het me dat al mijn sporen binnen enkele dagen zijn weggevaagd als gevolg van de destructie in een crematorium.

Begraven daarentegen heeft als voordeel dat ik er nog een tijdje ben. Maar als ik daar wat langer over na denk, krijg ik het weer benauwd. Het idee om meters onder de grond te liggen vind ik walgelijk. Idealitair zou ik in een mausoleum bijgezet willen worden, dus boven de grond zoals je dat wel eens in Zuid-Europese landen ziet. Ik vermoed dat dit in Nederland niet mogelijk is en vroeg me dan ook af of ik niet vast kan leggen dat ik ondiep begraven wil worden, bijvoorbeeld maximaal 60 cm onder de grond. Kan dat? Of is er een minimum diepte?? Kun je in Nederland anders ook in zo'n huisje (boven de grond) worden bijgezet??

Ik weet niet of ik een dergelijke vraag wel aan een jurist moet stellen want het betreft hier voornamelijk gevoelsmatige zaken. Aan de andere kant zal er vast wel ergens in de wet iets staan over een minimum-diepte. Toch voel ik me wat ongemakkelijk door deze vraag en heb daarom besloten deze anoniem te stellen.
Ik hoop dat dit mag.

Alvast bedankt voor uw antwoord


Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

u bent met uw vraag aan het goede adres.
Misschien kan ik met een paar opmerkingen uw keuze vereenvoudigen.
Over naar uw vraag. Er bestaan inderdaad voorschriften over de diepte van begraven. Hoofdregels zijn dat aan de onderkant van een graf een kist zich ten minste 30 centimeter onder het niveau van de gemiddeld hoogste grondwaterstand moet bevinden en dat boven de bovenste kist (er mogen in een gewoon graf 3 kisten boven elkaar worden begraven) ten minste 65 centimeter diep ligt. Tussen en naast de kisten moet zich 30 cm aarde bevinden. Op deze regels zijn uitzonderingen mogelijk voor bestaande graven, bestaande graven in eigen grond en grafkelders. U kunt zeker bepalen dat u na uw dood in een graf terecht komt, waarbij u bovenaan wordt begraven. Er mag dan echter niet binnen 10 jaar na uw dood iemand anders dieper in hetzelfde graf worden begraven als u een 'meerpersoons' graf hebt.

Ik weet niet of u alleen door het leven gaat, maar als er een partner is, is het op veel begraafplaatsen mogelijk 2 graven naast elkaar te reserveren.

U voelt ook wel wat voor een huisje, om in begraven te worden.
Welnu, dat kan. Geen probleem. Er zijn in Nederlande diverse begraafplaatsen die mausolea hebben. Ik was vorige week toevallig in het mausoleum op de begraafplaats van Heilig Landstichting (een klein plaatsje aan de zuid-rand van Nijmegen, gemeente Groesbeek), waar op een prachtige lokatie in een bos op een heuvel een gebouwtje is geplaatst, waarbinnen in de wanden rondom - tot 5 of 6 kisten hoog - kisten kunnen worden geschoven. Ik schat dat er ruimte was/is voor zo'n 150 kisten (ik heb ze niet geteld, want de actualiteit van deze vraag niet verwacht). Zo te zien waren er nog enkele plaatsen vrij....
Elders op deze begraafplaats was men bezig om een wand te bouwen waar in betonnen ruimten plaats voor 1, 2 of 3 kisten komt.
Op de begraafplaats Westerveld te Driehuis/Velsen was eerder dit jaar een mausoleum te koop. Dat was geschikt voor 6 kisten en een aantal asbussen; de vraagprijs maak ik niet openbaar, maar kunt u bij mij navragen. Op Westerveld liggen meer mausolea; men kan er desgewenst zelf ook een laten bouwen.
Ik herinner me op de begraafplaats Oud Eik en Duinen, in Den Haag, ook enkele mausolea te hebben gezien en in Doorn, bij Huis Doorn, het mausoleum van de Duitse ex-keizer. Op wel meer landgoederen komen mausolea voor.

Een mausoleum hoeft niet op een begraafplaats te liggen. Men kan ze in principe overal bouwen, maar ze zullen dan wel moeten voldoen aan eventuele eisen in het bestemmingsplan of het bestemmingsplan moet worden aangepast of er moet een ontheffing van worden verleend door de gemeente. Net als voor enig ander bouwwerk.
U zult alleen moeten regelen dat zo'n bouwwerk op de een of andere wijze wordt onderhouden. Dat zou typisch een taak voor Grafzorg Nederland (info@grafzorg.nl) kunnen zijn.
Afhankelijk van de locatie en de uitvoering kost een mausoleum tussen de fl. 50.000,- en fl. 200.000,-. Dat is natuurlijk niet goedkoop, maar als men het aantal mogelijke bijzettingen vergelijkt met de kosten van eeuwigdurende graven op sommige mooie begraafplaatsen in Nederland, dan is een eigen familie-mausoleum nog niet eens zo'n gek alternatief.

mr W.G.H.M. van der Putten

8 juli 1997

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder