Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten recht van begraven (Ter Navolging op Scheveningen)


9 oktober 2011

Vraag nummer: 26356

Geachte heren ; mijn opa ligt sinds 1979 begraven op begraafplaats ter-navolging op scheveningen . mijn oma is hierin bijgezet in 1990 . het betreft hiet een grafkelder . kortgeleden heb ik een schrijven ontvangen om dit te gaan verlengen of niet . een verlenging voor 20 jaar kost hier 11.000 euro , wij hebben besloten om het niet te verlengen . nu is mijn vraag aan u ; is het overal zo duur , en wat zijn de normen hiervoor . en wat gebeurd er met de sieraden van de overledenen na inruiming .

Antwoord:

Geachte heer,

'Ter navolging' (http://www.ternavolging.nl) is een van de weinige - en de oudste in bedrijf zijnde - particuliere begraafplaatsen van Nederland, een Rijksmonument en zeer exclusief. En ja, daar betaal je dan ook voor.

Nee, het is zeker niet overal zo duur. Het gemiddeld tarief van een eigen particulier graf voor 20 jaar op een gemiddelde Nederlandse begraafplaats ligt op ongeveer 3.400,- euro (grafrecht/huur en verplichte onderhoudsbijdrage voor het terrein). Ter Navolging is dus wel een tikje duurder.

Er zijn geen normen voor de tarieven van begraafplaatsen. Men baseert een tarief gewoonlijk op de kosten die men als begraafplaatshouder heeft om het terrein te onderhouden. Veel kerkelijke begraafplaatsen werken met vrijwilligers voor het onderhoud, wat de kosten aanmerkelijk drukt. Veel gemeenten hebben hogere kosten, maar leggen zelf geld op de begraafplaats toe, om het begraven betaalbaar te houden.
U zult in Noordoost Nederland nog wel kerkelijke begraafplaatsen kunnen vinden met tarieven van EUR 500,- voor 20 jaar. Op de Monuta-begraafplaats Rusthof te Nijmegen kostte een bepaald type graf vorig jaar EUR 15.675,-. Dat is zo'n beetje wel het duurste graf dat ik ken. Maar rond de 3.500,- is gangbaar.

U zou kunnen overwegen om uw grootouders op te laten graven en elders her te begraven. Dan bent u aanmerkelijk goedkoper uit.
Zie over herbegraven:


Overledenen worden gewoonlijk niet met sieraden begraven. Sieraden (het zakhorloge van opa en de bekende broche van oma) worden binnen de familie juist als herinnering aan een overledene gekoesterd. Het enige dat wel eens voorkomt is dat iemand met een trouwring om wordt begraven, omdat men de ring niet meer van een vinger kan halen omdat de vinger in de loop der jaren te dik is geworden.

Als er toch sieraden worden aangetroffen bij de ruiming van een graf, is de normale handelwijze dat die samen met andere stoffelijke resten in de knekelput verdwijnen. Een grafdelver die ringen, gouden tanden e.d. achterover zou drukken, riskeert strafvervolging en ontslag op staande voet. Ik ken een voorbeeld van politieonderzoek en ontslag van zo'n 10 jaar geleden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >