Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe kom ik erachter waar hij (vader begraven) ligt


1 september 2002

Vraag nummer: 987  (oude nummer: 1319)

Fri Dec 15 23:02:35 2000

Hoe kan ik erachter komen waar mijn vader begraven ligt; zijn vrouw wil het niet vertellen.

Antwoord:

Sat Dec 16 01:27:04 2000

Geachte mevrouw,

Hoe komt u er achter waar uw vader begraven ligt als zijn vrouw - de spreekwoordelijke 'boze stiefmoeder' dringt zich in mijn gedachten op - het u niet wil vertellen?

Het lijkt mij niet zo moeilijk. Veel naar Maigret en Baantjer kijken en dan heb je twee dingen nodig: logisch denken en een beetje doorzettingsvermogen.

Als uw vader is overleden in Alkmaar, zal hij niet zijn begraven in Maastricht. De meeste mensen, ruim 95%, worden begraven in de stad of het dorp waar zij woonden. Als het in een dorp was, en uw vader was actief NH, of juist niet uw vader maar wel uw stiefmoeder, zal hij op de NH begraafplaats liggen en niet op de katholieke. En als hij niet op de NH ligt, kunt u de gemeentelijke begraafplaats proberen. Dat soort logica.
Als hij in een stad woonde en er zijn meerdere begraafplaatsen, moet u eerst die in de buurt proberen.
Als u alle begraafplaatsen in de stad of het dorp geprobeerd hebt, kunt u aan buurgemeenten denken (soms ligt een begraafplaats van een buurgemeente feitelijk dichter bij iemands woning dan die in de eigen gemeente, en wordt die daarom genomen. Vandaag hoorde ik bijvoorbeeld van mensen in Haarlem die om die reden een graf in Heemstede namen). Het komt ook wel voor dat mensen kiezen voor een begraafplaats van hun geboortedorp, waar hun ouders en grootouders liggen. Of een plaats waar ze lange tijd gewoond hebben of een andere band mee hebben.
Dat moet u kunnen bedenken, want u kent uw vader en zijn geschiedenis.

U schrijft de betreffende gemeente een briefje, waarin u schrijft dat u op zoek bent naar het graf van uw vader en dan moet u zo veel mogelijk gegevens noemen: naam en voornamen, geboortedatum, zo mogelijk sterfdatum, laatste adres e.d., alles wat een aanknopingspunt biedt Als het een kerkelijke begraafplaats kan zijn, schrijft u de parochie of de kerkvoogdij aan. Als u twijfelt, schrijft u ze maar meteen allemaal aan. Adressen zijn te vinden in de telefoongids, hier op internet. Als u even doorklikt hebt u ze zo te pakken.

Schrijven is beter dan bellen, want men moet even rustig de gegevens in de PC of de kaartenbak kunnen raadplegen en kunnen vergelijken.

Iedere begraafplaats heeft de plicht om een register bij te houden van alle personen die er begraven zijn.
Dat register is openbaar. Dat betekent niet dat u in hun boeken mag neuzen of hun PC mag aanzetten, maar wel dat als u inlichtingen vraagt of persoon X of Y daar begraven is, dat men daar antwoord op kan en moet geven. Met de plek of het nummer van het graf. U hoeft dus niet alle graven op de bonnefooi langs te gaan om te zoeken.
Als u dit weekeinde nog de brieven schrijft, is er een goede kans dat u nog voor het einde van het jaar voor het graf van uw vader staat.

mr W. van der Putten

16 december 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >