Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafschennis (diefstal brons)


27 maart 2016

Vraag nummer: 45665

Graag zou ik willen weten of u iets voor mij kunt betekenen met betrekking tot diefstal van brons op mijn Moeders grafsteen. Mijn Moeder ligt op Westgaarde begraven, en de begraafplaats is onderhevig aan koper diefstal van graven. Tot 2 keer aan toe is het graf van mijn Moeder geplunderd. Het is een bekend feit dat er meerdere dief stallen plaats vinden. Westgaarde heeft een probleem met het beveiligen van de Begraafplaats en doen er niets of weinig aan. De andere bezitters van graven met koper mogen ook niets weten. Wel geeft Westgaarde toe dat er een probleem is. Zelf wil ik Westgaarde aansprakelijk stellen omdat er geen beveiling is en ook geen camera's. Hoe moet ik dit probleem aanpakken, ik heb in tussen de media ook ingeschakeld. Graag hoor ik een weder reactie. Met vriendelijke groet AJ de Weerd

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Vandalisme en diefstal op begraafplaatsen zijn van alle tijden. Diefstal van koper en brons zijn relatief nieuw.

Vanaf de tijd dat ik zelf bestuurslid was van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), eind jaren '90, heb ik bijgehouden hoe vaak er sprake was van diefstal en vandalisme op begraafplaatsen en wat er dan aan schade werd aangericht. Binnen de LOB werd ook gekeken hoe men problemen en schade kon voorkomen, o.a. door (extra) bewaking en cameratoezicht. Vandalisme op begraafplaatsen in de zin dat grafstenen worden omgeduwd of beklad, komt in Nederland gemiddeld 4 of 5 keer per jaar voor. De schade zijn gemiddeld enkele tientallen graven per jaar, zo tussen de 10 en de 50. De gemiddelde schade per graf (rechtzetten omgevallen steen, verwijderen verf) bedraagt ongeveer 250,- euro. Gemiddelde schade per jaar ligt rond de 10.000,- euro; enkele tienduizenden euro's schade is een uitzondering.
Gelet op de omvang van de schade zijn maatregelen als extra bewaking en dergelijke niet lonend. Zeker niet in heel Nederland en permanent, want dan kost het miljoenen om een schade van enkele tienduizenden euro's te voorkomen.

Bij diefstal van koper en brons is het vergelijkbaar. In sommige jaren is er een soort golf, dat het vaak voorkomt, in andere jaren helemaal niet. Met bewaking en cameratoezicht zijn diefstallen niet te voorkomen. Twee of drie jongens met een mobieltje houden de bewaker in de gaten en een ander weet dus dat de bewaker niet in de buurt is en slaat zijn slag. Je loopt met een boodschappentas naar binnen en je loopt met een boodschappentas naar buiten. Wie weet wanneer die tas vol is, of eerst vol lijkt met proppen papier? Toezicht bij de poort? Dan gooi je een zak met brons over de heg of over de sloot en haal je die een kwartier later op.
Ik wil maar zeggen dat als iemand kwaad wil, hij kwaad kan. Alleen als elke bezoeker van een begraafplaats 1 op 1 een bewaker mee krijgt, kan iemand niets uitspoken. Alhoewel, dan klim je 's avonds over de muur.

De schade van diefstal van koper en brons is vaak vele malen groter dan de waarde van het materiaal.
En de emotionele schade is nog hoger.

Echter, als je je realiseert dat er in Nederland ruim twee miljoen graven zijn en dat jaarlijks slechts enkele tientallen graven met vandalisme en diefstal te maken krijgen, dan valt de omvang van het probleem wel mee. OOIk de financiƫle schade is zeer beperkt.
Maar voor een individueel persoon of een familie die met diefstal e.d. te maken krijgt, valt het niet mee. De impact is groot. Zoals vaak bij elke vorm van diefstal en inbraak.

U kunt proberen Westgaarde aansprakelijk te stellen; bij mijn weten heeft Westgaarde geen beheersreglement dat aansprakelijkheid voor dit soort schade uitsluit.
Als u er samen met Westgaarde niet uit komt, kunt u overwegen een klacht in te dienen bij de Ombudsman Uitvaartwezen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >