Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanbrengen grind naast graf


10 maart 2006

Vraag nummer: 4328  (oude nummer: 7638)

Geachte heer Van der Putten,
In onze gemeente komt het voor dat nabestaanden op begraafplaatsen naast een graf, grind of andere materialen aanbrengen om te voorkomen dat de graven worden vervuild. Dit bemoeilijkt het onderhoud van de begraafplaatsen voor de gemeente. Er bestaat de wens om hiertegen op te treden. In de "Nadere regels" worden alleen de maximale maten voor grafbedekking aangegeven en wordt grind naast graven niet expliciet uitgesloten (beplantingen wel). Op welke wijze kan verwijdering worden bewerkstelligd? Overtreding van de voorschriften van een vergunning tot het hebben van een grafbedekking omdat voor het grind geen vergunning is verleend of via de privaatrechtelijke weg als eigenaar van de begraafplaats of middels een andere wijze?

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is onderhand een landelijk verschiijnsel. Op steeds meer begraafplaatsen doemt het op.
Ik heb al jarenlang gemeenten geadviseerd om behalve maten voor de grafbedekking ook maten voor het graf in de beheersverordening op te nemen. Dat maakt het wat makkelijker om te wijzen op de ongewenstheid van dit soort situaties. Om antwoord te geven op de bekende vraag "Maar waar staat dat dan?"

Ik zou mij als beheerder van een begraafplaats op het standpunt stellen dat men vergunning heeft om een grafmonument te plaatsen en voor de rest niets. Wie grind naast het graf gooit, dient te worden aangeschreven om dit binnen een termijn van 2 of 3 weken te verwijderen. Als men het zelf niet doet, kan het worden verwijderd op kosten van de rechthebbende (mits men er in de verordening een handvat voor heeft, wat ik wel altijd bepleit, maar helaas weinig gemeenten (en kerkgenootschappen) hebben). Maar ook al kan men de kosten niet verhalen, ik zou het na een aanschrijving in ieder geval weg halen.

Ik zou er absoluut snel en consequent iets aan doen. Ik heb het afgelopen jaar op diverse begraafplaatsen gezien dat het strooien van - vooral gekleurd - grond en het leggen van plastic grasmatjes rond graven hand over hand toeneemt. Het lijkt een zeer besmettelijk fenomeen.
Ik zou me ook niet zo zeer bekommeren over de vraag of het juridisch wel 200% waterdicht zit als men het grind e.d. weghaalt. Weg ermee. Eerst handelen en straks verder zien. Laat degene die grind meent te kunnen leggen maar eens aantonen dat hij of zij er wel het recht toe heeft en dat kan men uiteraard niet. Als men het te lang laat liggen lijkt het op gedogen. En nog erger, brengt men anderen op idee├źn. Gewoon snel weghalen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >