Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waarom is opgraven en cremeren zo duur? (1)


19 oktober 2019

Vraag nummer: 58942

Opgraven en cremeren overgrootouders en grootouders.
Mijn overgrootouders zijn in 1 kist gegaan omdat zij bij de bombardementen op Rotterdam op 12 mei 1940 zijn omgekomen.
Mijn grootvader is overleden in 1969 en mijn grootmoeder is in 1992 overleden. Mijn tante (hun dochter) draagt de grafrechten aan mij over en ik ga het graf pas laten ruimen als mijn tante is overleden en gecremeerd. De begraafplaats en crematorium brengt een enorme rekening in rekening voor het opgraven en cremeren van onze dierbaren. Ze zeggen dat de wet eist dat ze afzonderlijk opgegraven moeten worden en afzonderlijk gecremeerd terwijl ik ze in 1 hooguit 2 kisten wil laten cremeren. Klopt het dat de wet eist dat ze afzonderlijk worden opgegraven en afzonderlijk gecremeerd worden? De rekening loopt op tot ruim €7000.- Ik vind dat te gek.

Antwoord:

Geachte heer,

Inderdaad is het zo dat iedere overledene die is opgegraven en die gecremeerd wordt, apart moet worden gecremeerd. De wetgever heeft er vorige eeuw voor gekozen om absolute garantie te geven dat de as van overledenen die na elkaar gecremeerd zouden worden nooit vermengd zou kunnen worden. Iedereen moet apart worden gecremeerd. De wet kent niet de mogelijkheid om een uitzondering te maken. Ook niet als nabestaanden zelf juist wel willen dat de resten al voor of tijdens de crematie vermengd worden.

Dat iedere overledene afzonderlijk moet worden opgegraven, is geen wettelijk voorschrift. Maar feitelijk komt natuurlijk de een na de ander.

De crematie van stoffelijke resten is in vaktermen een 'technische crematie' die gewoonlijk ongeveer 650,- tot 700,- euro kost. In het geval van uw overgrootouders zijn de resten door bijzondere omstandigheden al vermengd. Dan zou er sprake zijn van 3 crematies en kom ik aan kosten van ongeveer 2.000,- euro.

Ik neem aan dat uw overgrootouders en grootouders in Rotterdam zijn begraven. U noemt geen begraafplaats; dan neem ik aan dat u een gemeentelijke begraafplaats bedoelt en het gemeentelijke crematorium Hofwijk.
In de Verordening lijkbezorgingsrechten van de gemeente zie ik geen tarieven voor opgravingen staan. Alleen een tarief voor een verlof tot opgraven van 60,- euro. Dan neem ik aan dat de gemeente zelf geen opgravingen uitvoert of in elk geval nabestaanden niet verplicht om dat te doen. Ik schat in dat als u een offerte vraagt aan een bedrijf dat opgravingen uitvoert, dat u met kosten tussen 1.500,- en 2.000,- euro rekening moet houden. Bedrijven die dit soort werkzaamheden uitvoeren kunt u vinden op https://www.bvob.eu/ Vraag enkele offertes; veel van deze bedrijven werken door het hele land.

De gemeente Rotterdam rekent volgens de Verordening lijkbezorgingsrechten voor een crematie 975,- euro. Ik vermoed dat dit een gewone crematie met familie is. Ik weet niet of men een tarief voor technische crematies heeft. Dat kunt u navragen. Als men dat niet heeft, kunt u de stoffelijke resten bij een ander crematorium in Nederland laten cremeren. Dat kan veel geld besparen. Zelfs een crematorium in Duitsland kan een optie zijn. Een crematie in Duitsland is veel goedkoper dan in Nederland. Een indicatie: 300,- euro.

Kortom: ik denk dat u er goed aan doet om links en rechts offertes te vragen.

Nog een andere gedachte: waarom wilt u de stoffelijke resten laten cremeren? Als de graven voor uw generatie weinig betekenis meer hebben, kunt u de grafrechten niet verlengen of afstand doen van de graven. Dan zijn de kosten van het ruimen van de graven voor de gemeente.

Zie over opgraven en (herbegraven of) cremeren:


Zie de honderden eerdere vragen en antwoorden over opgraven en cremeren in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.
Diverse vragen gaan ook over de kosten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 58946


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE