vraag 12476. U heeft mij enorm geholpen. Aangezien de rechthebbende geen toestemm" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vindplaats jurisprudentie


11 maart 2009

Vraag nummer: 6276  (oude nummer: 12487)

Geachte heer,

Hartelijk dank voor uw snel antwoord op mijn vraag 12476. U heeft mij enorm geholpen. Aangezien de rechthebbende geen toestemming wil verlenen, moet er hierover geprocedeerd worden bij de rechtbank. Graag zou ik willen weten hoe de rechters hiertegen aankijken. Maak ik een kans? Ik neem aan dat er vaker dergelijke geschillen voor de rechter zijn gebracht. Ik heb reeds gekeken op rechtspraak.nl , maar ik kan geen rechtspraak vinden die betrekking heeft op het weigeren van toestemming door de rechthebbende voor de herbegraving. Wel heb ik jurisprudentie gevonden over andere grafgeschillen. Is er misschien een speciale databank voor dergelijke jurisprudentie?
Bij voorbaat mijn dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is vrijwel geen jurisprudentie over. Ongeveer 98% van de jurisprudentie gaat over het verlof van de burgemeester voor opgravingen; heel weinig civiele zaken tussen familieleden.
Ik heb wel enige extra jurisprudentie over opgravingen, in mijn eigen archief.
Niet alle jurisprudentie wordt gepubliceerd op www.rechtspraak.nl. Niet (elders) gepubliceerde jurisprudentie is ook te vinden in het Thematisch Handboek Lijkbezorging (uitg. SDU). Maar mijn eigen archief is voor mijn relaties.

Of u een kans maakt is zo niet in te schatten. Het hangt erg van persoonlijke omstandigheden af. Ik zie geen belang van de oom om een op- en herbegraving tegen te houden. Maar een belangrijke vraag is dan bijvoorbeeld hoe oud de dochter toen was, waarom zij de begrafenis niet zelf had geregeld. Als zij toen minderjarig of erg jong was, is dat begrijpelijk. Maar als ze dat niet was, wordt haar positie nu niet sterker. En waarom dan pas na 12 jaar?

Ik denk in een geval als dit dat rechters niet zo zeer naar regels kijken, die zijn er ook nauwelijks. De enige wettelijke regel is dat de wens van de overledene zou moeten worden gevolgd. Ik weet niet of dat hier 12 jaar geleden een rol speelde. Verder zijn het heel persoonlijke afwegingen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >