Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verlof tot cremeren Officier van Justitie (na opgraving)

26 augustus 2002

Vraag nummer: 939 (oude nummer: 1267)

Beste Willem van der Putten,

Er is een persoon begraven in maart 1992 in een algemeen graf. De zwager van de overledene wil, in overleg met de familie, deze overleden laten opgraven en cremeren. Vervolgens gaat de as naar het buitenland. Deze zwager heeft netjes een aanvraag ingediend bij de burgemeester om toestemming te krijgen tot het doen opgraven van de stoffelijke resten. Deze toestemming is inmiddels verleend. Daarnaast heeft hij een aanvraag ingediend bij de officier van justitie voor het verkrijgen van het verlof tot het cremeren van de stoffelijke resten. Deze aanvraag is door de officier van justitie afgewezen. Zij melden dat op grond van artikel 29 en 18 van de wet op de lijkbezorging een dergelijk verlof alleen kan worden toegewezen wanneer de aanvraag wordt gedaan door een begrafenisondernemer. In artikel 18 wordt wel verwezen naar degene die het verlof voor begraven heeft aangevraagd. Maar ook naar degene die redelijkerwijze geacht kan worden in diens plaats te zijn getreden. De opdrachtgever van de begrafenis in 1992 was de sociale dienst van de gemeente. Ik denk niet dat de sociale dienst een verlof tot cremeren gaat aanvragen. Het zou m.i. toch ook niet zo moeten zijn dat men een begrafenisondernemer moet inschakelen om een verlof te krijgen voor een crematie. Gaarne een reactie op deze case.

Met vriendelijke groet,

Wim Hengeveld


Antwoord:

Geachte heer Hengeveld,

Mijn eerste reactie is: wat een waanzinnig standpunt van de Officier van Justitie. De uitvaartondernemer is/was bij het aanvragen van het verlof slechts zaakwaarnemer, maar niet de eigenlijke aanvrager zoals de Wet op de lijkbezorging dat bedoelt. Bovendien is juist voor dit soort situaties de regel in de wet bedoeld "of de persoon die redelijkerwijs in zijn plaats is getreden".
De familie moet nog maar eens in overleg treden met de Officier van Justitie en er op aandringen dat deze contact opneemt met het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de juiste toepassing van de wet. Als dat niet helpt, moet de familie een bezwaarschrift indienen.

W. van der Putten

26 augustus 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder