Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toestemming kerkhofbeheerder om stoffelijke resten op te graven


21 juni 2021

Vraag nummer: 63189

De parochie H.Petrus Canisius in Puth antwoordt al geruime tijd niet meer op mijn verzoek de stoffelijke resten van mijn vader (begraven 1973 aldaar) via gemeente en een officiële grafdelver op te graven. De familie heeft in 2014 afstand gedaan van het graf in die zin, dat een halve meter diep geruimd en opgeschoond werd. In 2020 is kontakt met de parochie geweest over een mogelijk opnieuw in gebruik nemen van het graf na de bijzetting van de echtgenote v/d overledene, na haar overlijden. Zij leeft echter nog en het advies luidde toen: niks doen, een stilzwijgende reservering. Nu wil de parochie ineens een vergoeding hiervoor, vanaf het afstand doen in 2014 tot heden. De parochie reageert niet naar mij, noch naar de betreffende kontactpersoon v/d nieuwe gemeente ,noch de grafdelver. een impasse, ook emotioneel. Wat moet/kan ik doen? Met groet, de rechthebbende, jean beckers

Antwoord:

Geachte heer,

Als u de stoffelijke resten van uw vader wilt laten opgraven, om elders her te begraven of om te cremeren, hebt u geen toestemming van de parochie nodig.
U kunt bij de burgemeester van de nieuwe gemeente Beekdaelen een vergunning tot opgraving vragen. Die wordt eigenlijk standaard verleend als het gaat om stoffelijke resten die al bijna 50 jaar in dat graf rusten.
Het is een kwestie van een kort briefje schrijven, waarin u ook vertelt waarom u de opgraving wilt en of uw vader moet worden herbegraven of gecremeerd. Dat is het startpunt.

Als u de vergunning van de burgemeester hebt, is de parochie verplicht medewerking te verlenen. Daar is rechtspraak over. Het is dan een kwestie van goede afspraken maken of u gebruik kunt maken van de vaste grafdelver van de begraafplaats, dan wel dat u zelf een persoon of bedrijf moet zoeken dat de opgraving kan uitvoeren.

Zie ook eerdere vragen en antwoorden over opgraven en herbegraven in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Als het graf moet blijven bestaan ten behoeve van de begraving van de echtgenote van de overledene, is het niet zo vreemd dat de parochie wenst dat daar voor betaald wordt. Maar dat kan men niet met terugwerkende kracht vragen. Wel met ingang van heden.

Overigens is het in het algemeen verstandig om de contacten met de parochie op schrift te hebben, bijvoorbeeld via e-mail te doen. Dan staat er iets zwart op wit, als men van mening verandert. Er zijn regelmatig nieuwe vrijwilligers die de afspraken en uitlatingen van voorgangers niet kennen. Of een bestuur verandert van mening. Dan kunt u oude afspraken en toezeggingen aantonen.
Maar aan een toezegging uit 2014 dat er niets geregeld hoefde te worden voor het reserveren van het graf, kunt u in 2021 geen rechten ontlenen. Men kan er nu wel kosten voor rekenen. Alleen niet met terugwerkende kracht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >