Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reden voor opgraving


16 februari 2021

Vraag nummer: 62437

Geachte mr. Van der Putten,

Wij willen de resten van mijn vader laten opgraven, maar de gemeente Losser maakt het ons best moeilijk. Nu vragen ze o.a. naar de reden van opgraven. Moeten wij deze vraag beantwoorden? Volgens mij gaat ze dat toch niets aan. Ben benieuwd naar uw antwoord.

Mvg
Susanne Kellerhuis

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zeker moet de vraag wat de reden voor de opgraving is, beantwoord worden. De gemeente moet de vraag ook stellen.

Voor een opgraving is een vergunning van de burgemeester nodig. Het verlenen van de vergunning is zeker geen automatisme. De burgemeester moet (kunnen) afwegen of het belang van de overledene of diens nabestaanden bij een opgraving en herbegraving of crematie hoger is dan het wettelijk opgelegde belang van grafrust van de overledene.
Ook moet het doel van de opgraving legaal zijn. Er zijn bijvoorbeeld mensen die stoffelijke resten thuis in een potje willen bewaren, of in de tuin willen herbegraven. Dat mag niet.
Een gemeente moet daarom altijd de reden vragen en afwegen.
Er zijn vele tientallen rechtszaken geweest, die de noodzaak bevestigd hebben.

Dat is ook de reden waarom een beheerder van een begraafplaats nooit (namens nabestaanden) een verzoek tot opgraving kan doen. Want hij kan de opgraving niet (zo goed) motiveren als dat een rechthebbende of andere nabestaanden dat kan doen. Ik hoor wel eens dat een beheerder familie behulpzaam wil zijn bij een aanvraag. Maar dan heb je een motiveringsprobleem. Ook als de aanvraag afgewezen wordt, want wie kan dan bezwaar maken? Mensen moeten altijd zelf hun aanvraag motiveren.

Bij een opgraving na 10 jaar na het overlijden kan de afweging van de burgemeester soepeler zijn. Maar binnen 10 jaar is de reden van opgraving doorslaggevend voor het wel of niet afgeven van de vergunning.

Zie ook eerdere vragen en antwoorden over opgraven en herbegraven in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >