Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Pleidooi voor aanwezigheid familie bij opgraving


4 mei 2016

Vraag nummer: 46045

Beste,
ik heb niet zozeer een vraag. Wel een gedachte die ik wil ventileren en wellicht ben ik hier (niet) op de juiste plaats ? Het gaat om de aanwezigheid van nabestaanden bij opgraving van een overledene t.b.v. bijv. crematie.
Uit de info op deze site is dat verboden wegens mogelijk extreme gemoedstoestanden van de aanwezige nabestaanden. Dan denk ik: Maar bij een gewone begrafenis of crematie zijn die emoties er (gelukkig) toch ook en dat wordt dan (gelukkig) heel normaal gevonden, zowel door de wet als door iedere betrokkene.
Nu gaan de overblijfselen een andere bestemming krijgen en dan mag daar ineens geen familie meer bij zijn? Raar hoor! Ook de verplaatsing van overblijfselen is mijns inziens een intiem menselijk proces wat je niet afdoet als een bedrijfsmatige "zaak". De hele bedrijfsvoering rondom uitvaarten heeft toch al een zweem van onderkoelde zakelijkheid en winstbejag om zich heen. Wellicht dat de wet ooit kan toelaten dat er nabestaanden bij opgraving aanwezig zijn als in een clausule kan worden opgenomen dat de uitvoerders van deze werkzaamheden niet gestoord worden in hun werk en die tegelijk nabestaanden de ruimte geeft om emoties te ventileren.
Aanleiding tot dit verhaal is het idee dat mijn broers en ik hebben om - nu onze ouders overleden en gecremeerd zijn - ons enige zusje (dat in 1969 op 5-jarige leeftijd in het ziekenhuis na lange ziekte overleed) door opgraving en alsnog crematie met de as van onze ouders te kunnen verenigen en gezamenlijk te kunnen uitstrooien. Ik vind het niet te verteren dat daarbij niemand van ons aanwezig mag zijn. Alle begrip voor de wet, en ik mij ook aan de wet houden, maar dit moet mij toch van het hart. En als er ergens toch een mogelijkheid is ...dan verneem ik dat graag, natuurlijk.
Dank u.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is een groot verschil of je iemand begraaft in een gesloten kist, dan wel of je stoffelijke resten opgraaft waarbij je direct de aanblik van die stoffelijke resten hebt. Als een lichaam een fraai schoon skelet is geworden, zal er misschien niet zo veel aan de hand zijn. Dat is namelijk wat men verwacht bij het openen van een graf.

Maar soms is het zo dat er geen gelijkmatige vertering van het lichaam plaats heeft gevonden. Dan kan het een vreemde gewaarwording zijn dat er een zijkant van het lichaam onverteerd gebleven is (wat te maken kan hebben met bepaalde kunststof kleding of dat men spullen in de kist heeft gelegd die het lichaam deels voor zuurstof afgesloten hebben). Of dat er adipocire-vorming plaats heeft gevonden. Dat komt incidenteel wel voor. En ik kan u zeggen: dat wilt u niet zien, zeker niet als het uw vader of moeder betreft.

Overigens is dat iets waar begraafplaatsen zelf niets aan kunnen doen. Dit is soms het gevolg van het gebruik van verkeerde types lijkhoezen door uitvaartondernemers of soms door een bepaald soort laksheid van ziekenhuizen e.d. na een overlijden door een ongeval, waar men alle kapotte kleding van de overledene ook maar in de kist propt.
Begraafplaatsen proberen een slechte en onregelmatige vertering te voorkomen door het gebruik van lijkhoezen terug te dringen en te verbieden dat allerhande spullen in de kist worden gelegd.

Een andere kant van de medaille is dat als een herbegraving of crematie plaats vindt na een opgraving, er uiteraard geen bezwaar is dat familie bij die herbegraving of crematie aanwezig is. En dat de familie dan ook des gewenst in de kist kan kijken. Maar dan is bekend wat je aantreft. Dat maakt een groot verschil.

U merkt op dat er rond uitvaarten een zweem van onderkoelde zakelijkheid en winstbejag hangt. Daar wil ik toch wel iets over zeggen. Nagenoeg alle begraafplaatsen zijn eigendom van een kerk of van een gemeente en die streven geen winst na. Gemeenten leggen gemiddeld veel geld toe op het bestaan van gemeentelijke begraafplaats als voorziening van algemeen belang. Op cremeren wordt wel winst gemaakt; daarom groeit het aantal crematoria in Nederland al decennia lang gestaag.
De grootste uitvaartondernemingen van Nederland zijn verenigingen zonder winstoogmerk. Onder kleinere uitvaartondernemingen is de concurrentie groot. Men kan voor weinig geld een complete begrafenis regelen, als men de tijd neemt om te kijken en te vergelijken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >