Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overledene verwijderen zonder toestemming van Dochter


13 februari 2011

Vraag nummer: 7876  (oude nummer: 16434)

Geachte heer,

Deze vraag stel ik namens mijn moeder.

Helaas is mijn opa in 1999 overleden. en afgelopen Juli zijn vrouw, mijn oma.

Nu is het zo dat mijn moeder en tante (haar zus) totaal geen contact meer hebben sinds het overlijden van mijn opa. Ook mijn moeder heeft sindsdien geen contact meer gehad met haar moeder. Dit door een zeer vervelende en slepende familie kwestie.

Maar toen wij vandaag bij het graf van mijn opa aankwamen lag er een andere overledene!

Het blijkt dus dat mijn opa uit zijn graf gehaald is zonder een medeweten van mijn moeder. Ook hebben geen enkel idee waar hij is nu! Zeker is wel dat mijn tante (de zus van mijn moeder) het as heeft laten opgraven en zeer waarschijnlijk verplaatst of uitgestrooid heeft.

Is dit zomaar toegestaan zonder dat mijn moeder hiervan weet? en wat zouden we nu kunnen ondernemen om mijn opa terug te vinden?

In afwachting van uw antwoord.

Met Vriendelijke Groet,
D.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw vraag is niet helemaal duidelijk: was uw opa's asbus na crematie begraven in een urnengraf, of was hij niet gecremeerd?

U kunt natuurlijk altijd bij de administratie van de begraafplaats navragen wat er met het (urnen)graf en de asbus is gebeurd. Misschien weet men het, misschien niet.

Als er geen crematie was, maar een gewone begraving, dan kan dit alleen gebeurd zijn met een vergunning van de burgemeester. Men moet u dan op het gemeentehuis kunnen vertellen wat met het stoffelijk overschot gebeurd is; dat moet men opgeven bij het aanvragen van een vergunning. En het staat gewoonlijk ook in een vergunning.

Bij het opgraven en verplaatsen van een asbus is geen vergunning van de burgemeester nodig en heeft men op het gemeentehuis (dus) ook geen gegevens.

Voor een opgraving en herbegraving van een overledene of een asbus is geen toestemming van kinderen van de overledene nodig. De rechthebbende op het graf - dat is de persoon op wiens naam het graf staat - beslist er over. Bij een asbus is geen vergunning van de burgemeeser nodig, zoals ik al schreef. De persoon die de asbus dan laat opgraven is vrij om met de asbus te doen wat hij of zij wil: elders begraven, de asbus thuis bewaren of de as ergens verstrooien of laten verstrooien.
Niemand is verplicht om familie om instemming te vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE