Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opgraven en cremeren vader (erg jong overleden)

9 maart 2012

Vraag nummer: 27719

geachte heer van der putten,
mij vraag is als volgt,
mij vader is in 1997 overleden op 36 jarige leeftijd,
mij moeder bleef met ons achter en zij was op haar 32ste dus weduwe,
naarmate de tijd verstreek leerde zij een nieuwe partner kennen,nu is de familie van mij vader daar des duivels over en bedreigt ons keer op keer , wij mogen zijn graf niet bezoeken en allles wat wij erop zetten word er zonder pardon vanaf geggooid, tot groot verdriet van ons,nu lopen de grafrechten over 5 jaar af en willen wij papa laten cremeren zodat wij hem toch bij ons hebben,maar hij is begraven in een grafkelder, en is dit dan wel mogelelijk nu?vergaat een stoffelijk overschot met zijn kist in een kelder net zo als onder zand begraven te worden?en mogen wij uberhaupt wel hem laten opgraven en cremeren? en zo ja hoe moet ik zoiets regelen? ik hoop van harte dat u mij kunt verder helpen,
mvg johanna janssen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik adviseer u om contact op te nemen met de administratie van de begraafplaats en daar te vertellen dat u graag de stoffelijke resten van uw vader zou willen laten opgraven en laten cremeren. Dat kan alleen met toestemming van de persoon die het graf op zijn naam heeft. U moet weten wie dat is; dan kunt u inschatten of u daar toestemming van krijgt.

Als u denkt dat u daar geen toestemming van krijgt, moet u wachten tot de grafrechten verlopen zijn. De persoon op wiens naam het graf staat, krijgt de kans om de grafrechten te verlengen. Maar veel mensen doen dat niet meer na 20 jaar. Als de grafrechten verlopen, is dat uw kans om opgraving te vragen en crematie te regelen.

Het maakt verschil of uw vader in een graf met meer overledenen ligt, of alleen.
Als hij met meer overledenen in het graf ligt, is het misschien een algemeen graf. Dan staat het graf waarschijnlijk niet op naam van iemand en is het makkelijker om uw vader te laten opgraven en cremeren. Dat kunt u met de administratie van de begraafplaats bespreken. Dan hoeft u misschien ook niet 5 jaar te wachten.

Dat iemand begraven is in een grafkelder en niet gewoon met een kist in het zand, is juist gunstig. In een grafkelder kan men makkelijker beenderen bij elkaar rapen, dan dat je ze in het zand soms moet zoeken. Dat maakt de 'opgraving' dus makkelijker.

U zou ook eens met de administratie van de begraafplaats moeten bespreken wat een opgraving en crematie zou moeten kosten. Dat kan soms wel een paar duizend euro kosten. Opgraving alleen kost soms meer dan duizend euro en crematie ook.
Ik begrijp uit uw verhaal dat u nog jong bent en voor jonge mensen is dat meestal een heel fors bedrag.
Maar misschien valt het ook wel mee. Het lijkt mij in elk geval goed dat u weet waar u aan toe bent, qua kosten.

U kunt met de administratie ook afspreken dat zij u als directe nabestaanden van uw vader waarschuwen als het graf niet verlengd wordt, of als er andere dingen gebeuren. Het is verstandig om zo'n afspraak met u in een brief aan u te laten bevestigen.

Zie ook andere vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Overigens zou het misschien eens goed zijn als 'neutrale' mensen eens met de familie van uw vader zouden gaan praten over het weghalen van uw bloemen en dergelijke. Het is ook uw familie, trouwens. Zij hebben waarschijnlijk ook veel van uw vader gehouden. U ook.
Het is erg jammer als zij u dwars zitten in het uiten van uw gevoelens voor uw vader. Terwijl u juist steun aan elkaar zou moeten hebben. Wie van uw vader gehouden heeft, zou toch blij moeten zijn dat zijn kinderen hem niet vergeten zijn. Zijn er geen mensen die dat eens aan zouden kunnen kaarten?
Of zou u niet eens de stoute schoenen aantrekken en zelf contact opnemen met uw familie. Niet in de sfeer van verwijten; dat helpt nooit. Maar wel om samen nog bekende verhalen over uw vader te vertellen en te horen. Misschien vindt men dat wel heel fijn, wie weet. Misschien is een aardig briefje of een aardige kaart een opening.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages.
Zoals de Promo Serie Begraven en Begraafplaatsen


Of kijkersvragen zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder