Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lid kerkbestuur doet moeilijk over opgraven en herbegraven


23 februari 2009

Vraag nummer: 6206  (oude nummer: 12382)

Ik ben grafdelver en nou heeft een mevr. mij gevraagd om haar moeder die ergens anders is begraven om te herbegraven bij haar stiefvader die bij ons op het kerkhof ligt .
Nou is er een persoon van het kerkbestuur waar de moeder nou nog ligt begraven moeilijk aan het doen .
Nou heeft als argument dat de dochter van die mevr. die daar ligt begraven de aanvraag om de moeder op te graven 2 jaar van te voren moet aanvragen ,en de moeder is al 15 jaar geleden daar begraven .
Is daar een tijdsbestek aan verbonden ? en zijn er bepaalde regels voor waar zij zich moet aanhouden?

m.vr.gr. Johnny

Antwoord:

Geachte heer,

Een lid van het kerkbestuur heeft niets te zeggen over het wel of niet mogen opgraven van een persoon. Zelfs het hele kerkbestuur heeft er niets over te zeggen.
Voorts is het volstrekte onzin om te denken dat een aanvraag voor een opgraving minstens 2 jaar tevoren moet worden gedaan. Je kunt vandaag verlof vragen, dat verlof morgen krijgen en overmorgen uitvoeren.

De betreffende dochter moet een brief schrijven aan de burgemeester en verlof om opgraving (artikel 29 Wet op de lijkbezorging) vragen. Ze moet vertellen waarom ze het wil en aangeven wie haar moeder is (naam, doopnamen en geboorte- en sterfdatum). Als de moeder al 15 jaar geleden overleden is, zal ze zeker een verlof krijgen, tenzij er andere personen in hetzelfde graf begraven zijn. Als die minder dan 10 jaar geleden overleden zijn en boven de moeder begraven zijn, is dat een probleem. Andere problemen kan ik niet bedenken.
Zo'n brief is ook niet moeilijk; de dochter kan gewoon opschrijven wat zij wil en waarom. Het is wel handig al ze artikel 29 van de Wet op de lijkbezorging noemt. Dan zien ze bij de postkamer van de gemeente snel welke ambtenaar de zaak zal behandelen. De brief moet worden gericht aan de burgemeester en niet aan het college.

Als de vergunning door de burgemeester verleend is, mag het kerkbestuur de opgraving niet weigeren. Als het bestuur het toch zou doen, kan ze meteen voor de rechter worden gesleept; de uitkomst is duidelijk. Er zijn al eerdere rechtszaken bekend, waarin is uitgemaakt dat de eigenaar van een begraafplaats (gemeente, kerk of stichting) er niets over te vertellen heeft. Zo ver zal het niet hoeven komen. Het kerkbestuur kan ook informeren bij het bisdom en de ministerie van Binnenlandse Zaken en de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (www.begraafplaats.nl) en zal overal te horen krijgen dat er medewerking moet worden verleend.

Zie ook andere vragen in de subrubriek Begraven > Opgraven en herbegraven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >