Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraving doodgeboren kind


16 oktober 2003

Vraag nummer: 2554  (oude nummer: 3212)

ik heb een zusje die in 1978 wel voldragen maar doodgeboren is nou is zijn begraven en meteen afgestaan nou ben ik er vorig jaar achter gekomen dat ze nooit verwijderd is maar nu is het geval dat het alsnog geruimd gaat worden ongeveer half 2005 nou wil ik niet dat ze zo maar verwijderd word maar nou blijkt ook dat er misschien helemaal niets over is van haar is het dan nog wel de moeite waard om haar te laten herbegraven en mag je bij de opgraving aanwezig zijn en als het opgegraven is en er blijkt bijna niets meer over te zijn is er dan nog en andere mogelijkheid ipv crematie en herbegraven en als het opgegraven is mag je dan de resten zien of mag dat niet dat je van daar uit kan beslissen of het de moeite waard is want ik neem aan dat de kosten van herbegraven en crematie de zelfde zijn als dat je iemand begraafd of cremeerd die net overleden is of zijn de koste dan minder graag zou ik hierop antwoord willen hebben het zijn misschien rare vragen maar ik zit hiermee nou alvast bedankt

met vriendelijke groet
at van vreden

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Of het wellicht de moeite waard is, ‘technisch’ gezien (“Is er nog wel wat over?”), kunt u het beste overleggen met de beheerder van de betreffende begraafplaats. Die weet op grond van zijn algemene ervaring met opgraven en ruimen op zijn terrein het beste, of er nog stoffelijke resten te verwachten zijn of niet. Dat verschilt vaak van begraafplaats tot begraafplaats en soms ook per deel van de begraafplaats.

Meestal mag men niet aanwezig zijn bij een opgraving. De ervaring is dat het emotioneel voor de meeste mensen te zwaar is. En grafdelvers hebben liever geen toeschouwers; niet omdat ze iets geheimzinnigs doen, maar omdat ze geen psychologen en maatschappelijk werkers zijn die mensen emotioneel opvangen.
Maar áls er eenmaal opgegraven wordt, kunt u niet meer zeggen “Dat is zo weinig, laat maar zitten”. De kosten voor opgraven zijn dan ook gemaakt en de resten moeten dan ook naar een ander graf of naar een crematorium. Tenzij helemaal niets gevonden wordt.
De kosten voor een ander graf of voor cremeren zijn even hoog, als wanneer iemand ’voor de eerste keer’ begraven of gecremeerd wordt. Wat de kosten van een graf zijn, is moeilijk te zeggen omdat de kosten van plaats tot plaats nogal kunnen verschillen. Dat loopt globaal uiteen van 1.000,- tot soms wel 4.000,- euro. De kosten van een crematie liggen meestal rond de 600,-, maar je hebt dan ook nog te maken met transportkosten en kosten van een kistje. Ook de kosten van een opgraving kunnen van plaats tot plaats verschillen, maar liggen globaal tussen de 500,- en 1.500,- euro.

Maar als u een weloverwogen beslissing wilt hebben, kunt u het beste dus eerst met de beheerder van de begraafplaats gaan praten. Die kan ook een indicatie van de verdere kosten geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >