Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafresten laten cremeren


27 december 2013

Vraag nummer: 36841

Beste lezer (es)

Kan er met een dubbel graf na 25 of 30 jaar nog resten gecremeerd worden
en wat zou zoiets ongeveer kosten.
Komen er ook kosten bij voor bv de resten door een gemeente vervoeren net als met een pas overledenen.
Met vriendelijke groet
N Strik

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat kan. De kosten van opgraving verschillen van begraafplaats tot begraafplaats. En ze kunnen erg uiteen lopen. U moet dat dus navragen bij de administratie van de betreffende begraafplaats.

De kosten van een crematie liggen rond de euro 1.000,- tot 1.100,-. Maar de tarieven voor een crematie van stoffelijke resten die eerst begraven waren, kunnen afwijken. Soms is het goedkoper. Echter, niet alle crematoria zijn bereid om dergelijke stoffelijke resten te cremeren. Omdat de resten vaak zanderig zijn en zand kan smelten (denk aan het vervaardigen van glas), kan dat de oven aantasten.
Ook dat moet u dus gewoon vragen bij een of meer crematoria waar de crematie plaats zou kunnen vinden.

Inderdaad zijn er ook kosten van vervoer. Als een extern bedrijf de opgraving doet, zorgt dat bedrijf meestal ook voor het vervoer naar het crematorium. Als eigen medewerkers van de begraafplaats de opgraving verzorgen, moet u zelf vervoer regelen. Maar de beheerder van de begraafplaats zal u waarschijnlijk wel namen en adressen geven van bedrijven die dit kunnen verzorgen.

Voor het laten opgraven en cremeren hebt u verlof nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Een eenvoudige brief aan de burgemeester waarin u vertelt wat u wilt, wie de overledene is (naam, geboortedatum en -plaats), wanneer en waar hij overleden is en waar hij begraven is, volstaat. Als het graf niet op uw naam staat maar op naam van iemand anders, moet die persoon ook toestemming geven.

Tot 2010 was er voor een crematie na een opgraving ook verlof van de officier van justitie nodig, maar door een wetswijziging is dat alleen nog nodig voor het geval iemand minder dan een jaar geleden overleden was. Dat is bij u niet aan de orde.

Hoe u e.e.a. feitelijk moet laten uitvoeren, kunt u overleggen met de beheerder van de begraafplaats. Misschien voert personeel van de begraafplaats de opgraving uit, misschien huurt de begraafplaats iemand in, misschien moet u dat zelf regelen. Dat hangt vaak af van de grootte van de begraafplaats (grote gemeente of kleine dorpsbegraafplaats).
Soms is voor het transport van de stoffelijke resten een derde nodig, soms niet.

De beheerder van de begraafplaats hoeft geen toestemming te geven voor de opgraving. Als het verlof van de burgemeester er is, moet hij e.e.a. uitvoeren. Een begraafplaatshouder is lijdelijk en heeft geen beslissingsbevoegdheid in dit soort kwesties.

Zie de tientallen vergelijkbare vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren' van de hoofdrubriek 'Begraven'.
http://www.uitvaart.nl/juridisch/begraven/opgraven-en-herbegraven-of-cremeren

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee gecremeerd of begraven worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >