Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Broer verkeerd begraven (wens eeuwigdurend graf)


20 augustus 2008

Vraag nummer: 5637  (oude nummer: 11164)

Geachte lezer,
Vorige maand is mijn broer overleden en begraven. We kozen voor een eeuwigdurend graf. Onze ouders reserveerden het graf naast mijn broer aangezien ze op leeftijd zijn en mijn broer vrijgezel was en ooit heeft geuit het zo te wensen. Nu blijkt dat mijn broer op een verkeerd deel van het kerkhof ligt, op de plaats waar men begraaft voor 20 jaar en er kan geen uitzondering gemaakt worden zodat dat een eeuwig graf word zeg maar aldus de gemeente mogen ze van hogerhand een dergelijke wijziging niet uitvoeren al zouden ze het willen dus het is voor 20 jaar met mogelijkheid dan te verlengen en bij te betalen voor die jaren of verplaatsen. In het eerste geval zou dat dan ook voor de ouders moeten ter zijner tijd en dat is nooit de bedoeling geweest omdat je niet weet of dat t.z.t. te betalen is voor de nabestaanden, nu goed geregeld is goed geregeld immers. De begrafenisondernemer gaf aan dat we als familie voor een 20 jarig graf gekozen zouden hebben terwijl ouders meermaals zeiden voor altijd en hun graf ernaast tevens reserveerden. Nu moet mijn broer (inclusief grafkelder) worden verplaatst nadat dat is aangevraagd en goedgekeurd door de gemeente of zo. Ik vraag me af of dit inderdaad zo moet want ik noem dit grafschennis, een laatste rustplaats is een laatste rustplaats. Voorts word het ten zeerste afgeraden bij de verplaatsing aanwezig te zijn aangezien dat emotioneel zeer zwaar zal zijn wat ik wel begrijp maar wat een naar gevoel geeft, hij maakt dan zijn echte laatste reis alleen terwijl we hem met honderden naar zijn laatste rustplaats brachten vorige maand. Verder waren er velen op de begrafenis en al die mensen weten waar hij begraven is en zullen nu eventueel over enige tijd bij het graf komen die er niet meer is. Wie de kosten voor deze verplaatsing gaat betaling is niet mijn eerste zorg maar wel iets wat ik me afvraag. Ik vind dit ongehoord, een zeer nare fout en vraag me af of dit allemaal zo moet. In afwachting van uw reactie verblijf ik.
Hoogachtend,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het zou kunnen zijn dat sprake is van een misverstand. U kunt wel een eeuwigdurend graf wensen, maar ze worden zeer zelden uitgegeven. Er zijn heel erg weinig begraafplaatsen waar dit nog kan. Een gemeente is niet verplicht om een graf voor 'eeuwig' (voor 'onbepaalde tijd' heet dat in begraafplaatstermen) uit te geven. Een kerkelijke begraafplaats trouwens ook niet. 20 jaar is de standaard-termijn. Sommige begraafplaatsen hanteren ook 30 jaar; een enkeling ook andere termijnen.
Het is dus maar de vraag of de betreffende begraafplaats delen heeft, waar graven wel voor onbepaalde tijd worden uitgegeven. U zou dat eerst zeker na moeten gaan bij de betreffende begraafplaatshouder.

Voor een op- en herbegraving is verlof van de burgemeester nodig. Verlof wordt volgens landelijke beleidsregels meestal verleend wanneer de aanvraag voor opgraving binnen 2 maanden na het overlijden gebeurt. Als uw familie opgraving wenst, moet ze dus eerst nagaan waar wél een graf voor onbepaalde tijd wordt uitgegeven en vervolgens aan de burgemeester van de gemeente waar uw broer nu begraven is, schriftelijk gemotiveerd verlof vragen.

Echter, iets anders is dat het ook mogelijk is om van de huidige rustplaats van uw broer een graf voor onbepaalde tijd te maken. Dan is er geen op- en herbegraving nodig. Dat kan via de Stichting Grafzorg Nederland. U kunt hierover informatie krijgen via www.grafzorg.nl. De regeling komt er op neer dat u met de stichting afspreekt dat zij alle toekomstige verlengingen van het graf betaalt. Dat heeft een aantal voordelen, waar de stichting u over kan informeren. De kosten vallen meestal ook erg mee; een graf voor onbepaalde tijd kost vaak ongeveer 3 keer het tarief van een graf voor 20 jaar.

Voor uw ouders is het wellicht ook te overwegen om, als zij een eeuwigdurend graf wensen, dit ook via Grafzorg Nederland te regelen. Als zij dat nog dit jaar regelen, zijn de kosten voor hen fiscaal aftrekbaar. Niet alleen van het graf, maar ook voor een toekomstig grafmonument en een eventuele kelder. Per 1 januari 2009 vervallen alle mogelijkheden van aftrek van uitvaartkosten voor de inkomstenbelasting.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >