Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verantwoording voor kistsluiting?

2 februari 2002

Vraag nummer: 747 (oude nummer: 860)

Mag de familie van een overledene zonder aanwezigheid van een uitvaartverzorger thuis een kist sluiten? Zoja, wie is er dan verantwoordelijk voor als de overledene niet in de kist zou liggen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Een goede vraag: "Mag de familie van een overledene zelf thuis de kist sluiten, zonder aanwezigheid van een uitvaartverzorger?"Ja, dat mag natuurlijk. Maar u signaleert al direct zelf het probleem. Een kist/lijk dat bij een begraafplaats of crematorium aangeleverd moet worden, moet voorzien zijn van een papier dat de identiteit van de overledene aangeeft. Dat document wordt gewoonlijk geregeld door de uitvaartverzorger. Als hij zelf de kist niet sluit, weet hij niet (zeker) wie er in ligt en of zijn papieren kloppen. Als de uitvaartverzorger de familie op haar woord gelooft en de papieren verzorgt en later blijkt dat toch niet de juiste persoon in de kist zou liggen, dan zou de uitvaartverzorger verantwoordelijk zijn. Want hij of zijn neemt die verantwoordelijkheid op zich door die papieren te regelen.
Als de uitvaartverzorger niet zeker weer wie er in de kist ligt, en daar (in mijn ogen terecht) geen verantwoordelijkheid voor wil nemen, dan moet hij niet zelf het document opmaken of invullen, maar dat de familie laten doen. En ze er op het document voor laten tekenen. Er is immers geen wettelijk of ander voorschrift dat de uitvaartverzorger de identiteit van de overledene garandeert. Dat kan bij het aanleveren van de kist bij een begraafplaats of crematorium ook de familie doen. Als de familie feitelijk de verantwoordelijkheid neemt door de kist te sluiten en anderen geen gelegenheid meer geeft om de feiten te controleren, moet zij in mijn ogen ook garant staan voor de identiteit.Normaal wordt het bewuste document niet van een handtekening of de naam/functie van de invuller voorzien. De wetgever gaat er stilzwijgend van uit dat de uitvaartverzorger dit regelt en uiteraard correct regelt. Als hij het niet zelf doet, lijkt het mij verstandig om dat ook uit het document te laten blijken door er op aan te geven wie voor het invullen verantwoordelijk was.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder