Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie betaalt herstelkosten van schade aan grafmonument tgv vandalisme?


27 juli 2002

Vraag nummer: 849  (oude nummer: 1174)

Tgv vandalisme is o.a. het graf van mijn overgrootouders en oudtante beschadigd. De gemeente vraagt nu aan de nabestaanden of zij de kosten van herstel (ca. euro 850) willen voldoen.
Mijn oudtante heeft voor haar overlijden (ca 15 jr geleden) het onderhoud van dit graf afgekocht bij de gemeente.
De gemeente is eigenaar-beheerder van de begraafplaats (en heeft als zodanig aangifte van het vandalisme gedaan).
Is het reƫel dat de gemeente de familie vraagt de kosten op zich te nemen of vallen de kosten van herstel onder de onderhoudsplicht vd gemeente?
(De kans dat de daders gevonden worden en aansprakelijk gesteld kunnen worden lijkt minimaal).
(Het gaat mij voornamelijk om het principe; de kosten zijn op zich geen probleem voor de familie, welke uit meerdere kinderen, klein- en achterkleinkinderen van mijn overgrootouders bestaat. Bovendien ga ik er vanuit dat ik zelf zeker niet hoef te betalen, aangezien een eventuele plicht o.a. nog bij mijn moeder ligt).
MvG

Antwoord:

Geachte heer,

De plicht tot het (groot) onderhoud en het zonodig repararen van een grafmonument na schade door storm,vandalisme etc. ligt in de regel bij de rechthebbende. Dit op grond van de gemeentelijke beheersverordening. Overigens geldt op de meeste kerkelijke begraafplaatsen hetzelfde voorschrift.
De plicht rust niet op de hele familie, maar op de persoon op wiens naam het graf staat (de rechthebbende). Maar in de meeste families zal men met de pet rondgaan, want is het betrekkelijk willekeurig op wiens naam het graf van (groot)ouders staat.

De meeste begraafplaatsen vragen geen geld voor onderhoud van het grafmonument, maar voor een bijdrage in de kosten van het algemeen onderhoud van de begraafplaats. En al zou men wel het onderhoud van de steen uitvoeren: schoonhouden is iets anders dan repareren.

Wie aangifte van vandalisme heeft gedaan, doet niets af aan de vraag wie de kosten moet betalen.
Wel lijkt het mij verstandig dat de rechthebbende op het graf ook aangifte doet: hij heeft immers schade (de gemeente niet) en kan, als de dader(s) gevonden zijn, de dader(s) aansprakelijk stellen voor de schade. In een strafproces kan soms ook de civiele schade van een benadeelde partij worden meegenomen en geregeld.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 juli 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >