Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie betaalt herstelkosten van schade aan grafmonument tgv vandalisme?

27 juli 2002

Vraag nummer: 849 (oude nummer: 1174)

Tgv vandalisme is o.a. het graf van mijn overgrootouders en oudtante beschadigd. De gemeente vraagt nu aan de nabestaanden of zij de kosten van herstel (ca. euro 850) willen voldoen.
Mijn oudtante heeft voor haar overlijden (ca 15 jr geleden) het onderhoud van dit graf afgekocht bij de gemeente.
De gemeente is eigenaar-beheerder van de begraafplaats (en heeft als zodanig aangifte van het vandalisme gedaan).
Is het reƫel dat de gemeente de familie vraagt de kosten op zich te nemen of vallen de kosten van herstel onder de onderhoudsplicht vd gemeente?
(De kans dat de daders gevonden worden en aansprakelijk gesteld kunnen worden lijkt minimaal).
(Het gaat mij voornamelijk om het principe; de kosten zijn op zich geen probleem voor de familie, welke uit meerdere kinderen, klein- en achterkleinkinderen van mijn overgrootouders bestaat. Bovendien ga ik er vanuit dat ik zelf zeker niet hoef te betalen, aangezien een eventuele plicht o.a. nog bij mijn moeder ligt).
MvG

Antwoord:

Geachte heer,

De plicht tot het (groot) onderhoud en het zonodig repararen van een grafmonument na schade door storm,vandalisme etc. ligt in de regel bij de rechthebbende. Dit op grond van de gemeentelijke beheersverordening. Overigens geldt op de meeste kerkelijke begraafplaatsen hetzelfde voorschrift.
De plicht rust niet op de hele familie, maar op de persoon op wiens naam het graf staat (de rechthebbende). Maar in de meeste families zal men met de pet rondgaan, want is het betrekkelijk willekeurig op wiens naam het graf van (groot)ouders staat.

De meeste begraafplaatsen vragen geen geld voor onderhoud van het grafmonument, maar voor een bijdrage in de kosten van het algemeen onderhoud van de begraafplaats. En al zou men wel het onderhoud van de steen uitvoeren: schoonhouden is iets anders dan repareren.

Wie aangifte van vandalisme heeft gedaan, doet niets af aan de vraag wie de kosten moet betalen.
Wel lijkt het mij verstandig dat de rechthebbende op het graf ook aangifte doet: hij heeft immers schade (de gemeente niet) en kan, als de dader(s) gevonden zijn, de dader(s) aansprakelijk stellen voor de schade. In een strafproces kan soms ook de civiele schade van een benadeelde partij worden meegenomen en geregeld.

mr W.G.H.M. van der Putten

28 juli 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder