Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie beslist over tekst grafsteen? (rechthebbende oom of dochter overledene)


31 januari 2011

Vraag nummer: 7854  (oude nummer: 16400)

Onlangs is de vader van mijn vriendin overleden. Haar vader ligt begraven in een familiegraf waar haar oom rechthebbende van is. De begrafenis is geregeld door mijn vriendin. De opstelling van haar oom voor en na de begrafenis is redelijk gevoelloos te noemen.
Een van de voorbeelden hiervan is de tekst op de grafsteen. Haar oom wil de tekst helemaal zelf bepalen en staat niet open voor de wensen van mijn vriendin. Hij is niet voor reden vatbaar. Dit is een erg pijnlijke situatie voor mijn vriendin. Mijn vraag is: mag hij dit zomaar doen? Hij is rechthebbende op het graf maar betekent dit dan dat mijn vriendin al haar rechten tav haar vader verspeeld heeft? Heeft mijn vriendin als direct nabestaande geen rechten? Helaas werkt praten met haar oom niet meer omdat hij geen tegenspraak duldt.

Antwoord:

Geachte heer,

Tja, mijn eerste gedachte bij het lezen van uw vraag was: je moet je vader nooit laten begraven in een graf waar een ander de rechthebbende van is. Dat geeft vaak ellende. Ik heb - helaas - veel klanten gehad die daardoor problemen kregen.

Inderdaad is het zo dat als de oom rechthebbende van het graf is, uw vriendin haar rechten ten aanzien van de door haar gewenste tekst op het graf haar vader verspeeld heeft. Daar is heel moeilijk nog iets aan te doen.
Men kan denken aan een rechtszaak, maar die heeft alleen zin als de oom overduidelijk onredelijk is, bijvoorbeeld als hij zou weigeren om de naam van de vader op de steen te vermelden. Niet als het gaat om een bepaald gedicht. Misschien wel als het gaat om de vraag of er wel of geen roepnaam of doopnamen op de steen komen te staan. Maar het is allemaal erg lastig en een heel grijs gebied. De ene rechter zal er soepeler in zijn dan de ander. Maar rechtszaken zijn erg duur en de uitkomst is onzeker.

Als de vader echter onlangs overleden is, kan het nog een optie zijn om hem in een ander eigen/particulier graf te laten herbegraven. Dan kan uw vriendin doen en laten wat zij wil. Maar voor een opgraving is een vergunning van de burgemeester nodig. Zo'n vergunning wordt vaak alleen verstrekt als de op- en herbegraving binnen 2 maanden na de begrafenis wordt aangevraagd. Dat is een landelijke beleidslijn. Dan moet uw vriendin waarschijnlijk erg snel handelen.

Aan een op- en herbegraving en een eigen graf hangen natuurlijk een behoorlijk prijskaartje. De kosten verschillen per begraafplaats, maar u moet wel in de orde van enkele duizenden euro's denken.
Zie vragen over opgravingen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >