Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

WA-verzekering weigert vergoeding schade aan grafsteen


2 oktober 2013

Vraag nummer: 35796

Het graf van een oom van me is, tijdens het opknappen door een ander familielid, flink beschadigd. Doordat er op het graf is gestaan is de steen namelijk gebarsten.
Het betreffende familielid heeft de tussenpersoon van de WA-verzekering gevraagd of die schade gedekt is. Het antwoord was 'nee'. In mijn ogen is dat vreemd. Hoe ziet u dit?

Antwoord:

Geachte heer,

In mijn ogen is niet vreemd dat de WA-verzekeraar 'nee' zegt. Dat zeggen ze namelijk naar mijn ervaring altijd. Gewoon standaard altijd 'nee'. Ook als u belt en vraagt of het mooi weer is, of ze met Kerst een cadeautje willen, of hun teen jeukt of wat dan ook: het antwoord is 'nee', nog voordat u bent uitgesproken.
De remedie is dat u het er niet bij moet laten zitten en dat u 'nee' niet als antwoord accepteert. Pas als u voor de tweede of derde keer een brief schrijft, waarop men gemotiveerd moet reageren, kom er soms een opening waardoor wel wat mogelijk is. Volhouden dus, is mijn eerste advies.

Aan de andere kant is het merkwaardig dat een (liggende, neem ik aan) steen kan barsten als iemand er alleen maar op staat. Dat hoort niet te kunnen. Dan speelt mee van wat voor materiaal de steen is en hoe oud het monument is. Als je een oude steen van natuursteen of van marmer hebt, heb je te maken met een materiaal dat relatief kwetsbaar is en dat door slijtage misschien al een beetje gebroken was. Slijtage is in dit verband een raar woord, maar u moet zich realiseren dat een steen buiten enorme temperatuurwisselingen te verdragen heeft. Leg uw hand maar eens op een steen die een tijdje in de zon heeft gelegen. U verbrandt bijna uw hand. 's Nachts kan het flink afkoelen. Zulke enorme schommelingen kunnen op den duur scheurtjes of haarscheurtjes veroorzaken, die een breuk kunnen veroorzaken als iemand opeens op de steen gaat staan.
De gevolgen van slijtage is iets wat men waarschijnlijk niet wil vergoeden. Dat kan ik begrijpen.

Misschien hebt u om de schade te kunnen claimen een deskundigenrapportje of -verklaring nodig van een steenhouwer die verklaart dat de steen nog niet versleten was, zodat de breuk als het ware niet door de veroudering van de steen veroorzaakt is, maar door een kracht van buiten, het gewicht van het familielid.

En vraag natuurlijk naar de argumenten van de verzekering waarom er geen aansprakelijkheid zou zijn. Dan kunt u kijken of u die kunt weerleggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Nijvoorbeeld over een nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >