Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Stormschade/onvoldoende verankering

29 oktober 2002

Vraag nummer: 1396 (oude nummer: 1748)

Tue, 29 Oct 2002 07:16

Geachte heer Van der Putten,

Tijdens de zware storm op 27 oktober j.l. is de steen op het graf van mijn schoonvader omgewaaid en in vier stukken gebroken. Gezien uw antwoord op de vraag over schade door blikseminslag zou men kunnen zeggen overmacht.
Maar daar tegen in heb ik twee argumenten:
Het eerste is meer van algemene aard: Wanneer een grafsteen omgeblazen kan worden door harde wind, moet de leverancier/plaatser mij dan niet van dat risico op de hoogte stellen?
Het tweede argument: de steen is begin vorig jaar teruggeplaatst nadat de tekst is aangepast. Wanneer ik het aansluitvlak bekijk van de staande steen op het fundament dan vraag ik mij echt af of de steen wel goed verlijmd is geweest.
Kan ik de firma die de steen bijgewerkt heeft en teruggeplaatst aansprakelijk stellen?
Met vriendelijke groet, Jan van Zijp, Amsterdam

Antwoord:

Geachte heer Van Zijp,

Stormschade is altijd wat moeilijk te beoordelen.
De storm van eergisteren was een hevige, maar ik las in de krant dat een storm van deze sterkte zich eens in de 5 tot 10 jaar laat gelden. Begin jaren zeventig was het zelfs bijna elk jaar prijs. Een grafsteen moet langer dan 5 of 10 jaar meegaan, dus in principe moet een steen en de aanhechting hier tegen bestand zijn. Na heel veel tijd gaat natuurlijk alles wel een keer kapot, maar na een jaar geeft toch te denken.

De vraag is of de firma die de steen vorig jaar heeft herplaatst, zijn werk wel goed heeft gedaan. Welnu, ik kan het u niet zeggen en u bent - waarschijnlijk - ook geen vakman. In een geval als dit is het zaak om 1 of 2 andere steenhouwers eens naar de steen te laten kijken en hun oordeel te vragen of de bevestiging wel vakkundig was. Is de juiste soort lijm gebruikt? Te dik of te dun? Hadden geen pinnen geplaatst moeten worden? Etc. etc. Als u een klein maar duidelijk rapportje hebt van een deskundige waar in staat dat e.e.a. ondeugdelijk was, hebt u een poot om op te staan als u bij de leverancier/plaatser gaat klagen.

Dan vraagt u nog of wanneer een grafsteen omgeblazen kan worden door harde wind, een leverancier u niet van dat risico op de hoogte moet stellen? Nee, dat denk ik niet. Alles wat staat kan door harde wind omgeblazen worden. Als ik een boompje in een tuincentrum koop, hoeft men mij ook niet te waarschuwen dat het boompje, ooit groot geworden, wel eens omgeblazen zou kunnen worden. Idem bij het plaatsen van een schutting, of bij het aanbrengen van een dak. Het is geen abnormaal risico, het is een normaal risico.
Op een grote begraafplaats ziet men na een flinke storm meestal wel enkele staande stenen plat liggen. Maar de vraag is of dan sprake was van een normaal deugdelijke bevestiging in combinatie met pech, óf dat sprake was van een ondeugdelijke bevestiging. Op die laatste vraag zal alleen een vakman een oordeel kunnen geven.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder