Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Stormschade/onvoldoende verankering


29 oktober 2002

Vraag nummer: 1396  (oude nummer: 1748)

Tue, 29 Oct 2002 07:16

Geachte heer Van der Putten,

Tijdens de zware storm op 27 oktober j.l. is de steen op het graf van mijn schoonvader omgewaaid en in vier stukken gebroken. Gezien uw antwoord op de vraag over schade door blikseminslag zou men kunnen zeggen overmacht.
Maar daar tegen in heb ik twee argumenten:
Het eerste is meer van algemene aard: Wanneer een grafsteen omgeblazen kan worden door harde wind, moet de leverancier/plaatser mij dan niet van dat risico op de hoogte stellen?
Het tweede argument: de steen is begin vorig jaar teruggeplaatst nadat de tekst is aangepast. Wanneer ik het aansluitvlak bekijk van de staande steen op het fundament dan vraag ik mij echt af of de steen wel goed verlijmd is geweest.
Kan ik de firma die de steen bijgewerkt heeft en teruggeplaatst aansprakelijk stellen?
Met vriendelijke groet, Jan van Zijp, Amsterdam

Antwoord:

Geachte heer Van Zijp,

Stormschade is altijd wat moeilijk te beoordelen.
De storm van eergisteren was een hevige, maar ik las in de krant dat een storm van deze sterkte zich eens in de 5 tot 10 jaar laat gelden. Begin jaren zeventig was het zelfs bijna elk jaar prijs. Een grafsteen moet langer dan 5 of 10 jaar meegaan, dus in principe moet een steen en de aanhechting hier tegen bestand zijn. Na heel veel tijd gaat natuurlijk alles wel een keer kapot, maar na een jaar geeft toch te denken.

De vraag is of de firma die de steen vorig jaar heeft herplaatst, zijn werk wel goed heeft gedaan. Welnu, ik kan het u niet zeggen en u bent - waarschijnlijk - ook geen vakman. In een geval als dit is het zaak om 1 of 2 andere steenhouwers eens naar de steen te laten kijken en hun oordeel te vragen of de bevestiging wel vakkundig was. Is de juiste soort lijm gebruikt? Te dik of te dun? Hadden geen pinnen geplaatst moeten worden? Etc. etc. Als u een klein maar duidelijk rapportje hebt van een deskundige waar in staat dat e.e.a. ondeugdelijk was, hebt u een poot om op te staan als u bij de leverancier/plaatser gaat klagen.

Dan vraagt u nog of wanneer een grafsteen omgeblazen kan worden door harde wind, een leverancier u niet van dat risico op de hoogte moet stellen? Nee, dat denk ik niet. Alles wat staat kan door harde wind omgeblazen worden. Als ik een boompje in een tuincentrum koop, hoeft men mij ook niet te waarschuwen dat het boompje, ooit groot geworden, wel eens omgeblazen zou kunnen worden. Idem bij het plaatsen van een schutting, of bij het aanbrengen van een dak. Het is geen abnormaal risico, het is een normaal risico.
Op een grote begraafplaats ziet men na een flinke storm meestal wel enkele staande stenen plat liggen. Maar de vraag is of dan sprake was van een normaal deugdelijke bevestiging in combinatie met pech, óf dat sprake was van een ondeugdelijke bevestiging. Op die laatste vraag zal alleen een vakman een oordeel kunnen geven.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >