Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Stiefvader's naam op grafsteen

19 oktober 2002

Vraag nummer: 1285 (oude nummer: 1630)

Sat Apr 8 00:11:34 2000

Wij zijn met 9 kinderen.
Vorig jaar is ons moeder overleden.
Haar man, onze stiefvader, heeft zijn naam op haar grafsteen bijgezet.
In het graf ligt sinds 1977 ons vader.
Wij willen als kinderen niet dat op de grafsteen van onze vader en moeder de naam van de tweede man van onze moeder staat.
Hoe kunnen we dat ongedaan maken?

Antwoord:

Sat Apr 8 22:58:28 2000

Geachte heer of mevrouw,

Als uw stiefvader vorig jaar het grafrecht op zijn naam heeft gekregen, hebt u geen mogelijkheid om zijn naam als (laatste) echtgenoot van de grafsteen te laten verwijderen. Als rechthebbende op het graf heeft uitsluitend hij zeggenschap.
Alleen als iemand bewust kwetsende teksten op een steen zou laten zetten, of iets dergelijks. Of van zijn recht duidelijk misbruik zou maken. Dan zou - uiteindelijk door rechterlijke tussenkomst - de tekst op de steen gewijzigd kunnen worden. In sommige streken van het land is het heel gebruikelijk dat de naam van de echtgenoot op de steen wordt vermeld; daar is op zich niets mis mee.

Ik herinner me nog een rechtszaak van een paar jaar geleden, waarin het er juist om ging dat de naam van de echtgenoot niet werd vermeld. Van een jong echtpaar overleed de vrouw. Zij liet een man en jong kind achter. De moeder van de vrouw was echter nooit van het huwelijk gecharmeerd geweest. Toen haar dochter overleed, nam zij de zorg voor de begrafenis op zich. De echtgenoot wilde de gespannen verhoudingen niet nog meer belasten door dat te verhinderen. Echter, de moeder kocht ook het graf en zette alleen de (meisjes)naam van de vrouw op de steen. Uit niets bleek dat de vrouw ook echtgenote en moeder was geweest. Omdat men er in redelijk overleg niet uitkwam, besliste de rechter, dat de moeder toch de familienaam van de echtgenoot moest laten bijplaatsen. De rechter vond het onredelijk ten opzichte van man en kind dat de schoonmoeder misbruik maakte van haar positie als rechthebbende.

In dit geval lijkt mij geen misbruik aan de orde, zeker ook niet als uw stiefvader later zelf in dit graf wil worden bijgezet. Al was of bent u met uw broers/zussen blijkbaar ongelukkig met het tweede huwelijk, toch was het een keuze van uw moeder. Zij heeft althans nagelaten e.e.a. zo te regelen, dat dit voorkomen had kunnen worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

8 april 2000

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder