Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Stiefdochter laat geen grafsteen op graf toe


15 juni 2007

Vraag nummer: 4818  (oude nummer: 9344)

Geachte mijnheer v/d Putten,

Mijn vraag is als volgt:
Mijn vader is 1,5 jaar geleden overleden.
Mijn vaders stiefdochter heeft de grafrechten opgeeist voordat iemand van de ECHTE familie dit kon doen. Zij weigert nu een grafsteen te plaatsen..... Er ligt dus al 1,5 jaar een kale vlakte.
En telekens als iemand van de familie bloemen brengt of er iets anders oplegt maakt ze deze spullen kapot en verwijderd zij dit van het graf. Zelfs mijn bruidsboeket die ik op het graf heb gelegd bleef dit lot niet onbespaard.
Wij (de familie) wil zo graag een grafsteen plaatsen, is er dan geen enkele mogelijkheid dit af te dwingen al dan niet via de wet??
Dit is toch te erg voor woorden......

Een verdrietige dochter....

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik snap het niet goed. Hoe kan uiemand de grafrechten opeisen? Toen uw vader begraven werd zal er een persoon geweest zijn die de begrafenis geregeld heeft, inclusief de aanvraag voor een graf. Het is normaal dat deze persoon dan ook de grafrechten krijgt.

Maar als de stiefdochter het plaatsen van een grafsteen niet toestaat, hoeft u dat niet te accepteren. Strikt juridisch is de persoon op wiens naam het graf staat - de stiefdochter - degene die beslist of er wel of niet een grafmonument geplaatst wordt. Maar.... als men een recht heeft, betekent dat niet dat men misbruik mag maken van dat recht. Er is in ons land normaal dat een grafsteen op een graf wordt gelegd, zodat men kan zien wie daar begraven ligt.

Ik schat in dat als het tot en rechtszaak komt, de rechter zal beslissen dat de stiefdochter het plaatsen van een grafsteen moet toestaan. En ook dat haar verboden wordt om bloemen van het graf weg te halen (eventuele andere spullen op het graf is nog iets anders). Er is jurisprudentie over het moeten gedogen van bloemen op een graf.
Ik adviseer u om een advocaat in de arm te nemen. Die kan eerst proberen om met brieven de stiefdochter tot redelijkheid te bewegen.

Een andere mogelijkheid die ik u in overweging zou willen geven is mediation. Dat is een vorm van begeleid overleg tussen partijen. Een van de vragen op de achtergrond is waarom de stiefdochter zo handelt? Is het kwaadheid op de rest van de familie? Voelt of voelde ze zich in het verleden buitengesloten? Is ze kwaad op uw vader? Of schaamt ze zich misschien omdat ze zelf geen monument kan betalen en staat ze het daarom ook van een ander niet toe? Er kunnen vele redenen zijn. Misschien zijn die oorzaken op te lossen.
Mediation is vaak veel goedkoper dan een rechtszaak. Soms doen advocaten het, soms ook anderen, bijvoorbeeld meer in de sfeer van maatschappelijk werk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >