Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onterechte grafnummer inscriptie in grafmonument


5 september 2008

Vraag nummer: 5663  (oude nummer: 11227)

Geachte meneer van der Putten,

In het voorjaar van 2008 heb ik als executeur een grafmonument laten plaatsen op de begraafplaats Bergklooster in Zwolle. De steenhouwer heeft op de achterkant van het monument het grafnummer 5F039 gegraveeerd. Deze inscriptie is onnodig (de begraafplaats kent geen regel hierover; verplicht dit ook niet). De inscriptie is op 50 cm hoogte in de achter van zuil van het momument geplaatst. Nu blijkt dat de steenhouwer de regels van de naastgelegen begraafplaats Kranenburg heeft toegepast. Daar moet wel het grafnummer in het momument gegraveerd worden.

Mijn vragen aan u zijn:
1. Welke mogelijkheden zijn er voor mij om de steenhouwer deze fout te laten herstellen?
2. Wat zegt de wet op dit gebied?

In afwachting van uw antwoord teken ik met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer,

Eerst maar het makkelijkste: er is geen wetgeving die iets regelt over de nummering van grafstenen. Niet dat het niet mag en niet dat het moet. Begraafplaatshouders kunnen hun eigen regels stellen, als ze dat willen.

U vraagt "Welke mogelijkheden zijn er voor mij om de steenhouwer deze fout te laten herstellen?"
Wel, u kunt het natuurlijk altijd vriendelijk vragen.
Maar kunt u het ook afdwingen? Dat denk ik niet. U noemt het een fout, maar ik zou het als iets overbodigs betitelen; dat is nog geen fout. U schrijft dat het kenmerk aan de achterzijde van de zuil van het monument is geplaatst. De gewone bezoeker van een graf gaat niet achter het monument staan en zal het dus niet zien; het is dan ook niet ontsierend. Er is ook geen sprake van een onjuist nummer; het was alleen niet nodig geweest. Dat is geen fout. U zou kunnen klagen als u er extra voor betaald hebt; dat is dan overbodig geweest. Dan hebt u een punt.
Maar er zit ook nog een strikt juridische kant aan de zaak. U schrijft dat het monument in het voorjaar geplaatst is. De meeste steenhouwers hanteren algemene voorwaarden. In de meeste van die voorwaarden staat dat men een bepaalde termijn krijgt, vaak een maand, om te reclameren. Als die maand verlopen is, zonder dat u geklaagd hebt, hebt u uw rechten verspeeld.
Een ander aspect kan zijn dat u ook een eigen verantwoordelijkheid hebt: u had ook het beheersreglement en voorwaarden voor een monument kunnen nalezen of een inscriptie verplicht was. Als het goed is hebt u bij de uitgifte van het graf deze regels overhandigd of toegezonden gekregen. Dan had u het zelf kunnen lezen. Of u had het de beheerder van de begraafplaats kunnen vragen. Dan had u meteen de waarschuwende vinger kunnen heffen toen u merkte dat de steenhouwer een nummer wilde aanbrengen. Of toen u constateerde dat het - zonder dat u dat vooraf wist - gebeurd was. Blijkbaar hebt u dat niet gedaan.

Alles bij elkaar meen ik dat er onvoldoende grond is om de steenhouwer, die zich waarschijnlijk gewoon vergist heeft (OK, dat was fout, maar hoe erg is dat?), te kunnen dwingen om de inscriptie ongedaan te maken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >